1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venäjä tekee tarkastuksen Pohjois-Suomeen

Venäjä tekee Pohjois-Suomeen Wienin asiakirjan mukaisen tarkastuksen. Nelihenkinen venäläinen ryhmä tekee tarkastuksen Pohjois-Suomen sotilasläänin alueelle tällä viikolla. Wienin asiakirjan mukaisella tarkastuksella on tarkoitus lisätä luottamusta ja turvallisuutta.

Sotilaat laukaisivat tykin Rovajärven harjoitusalueella 18. toukokuuta 2013. Kuva ei liity keskiviikkoiseen onnettomuuteen. Kuva: Niilo Talvela / Puolustusvoimat

Tarkastuksessa todennetaan, että alueella ei ole meneillään sellaisia sotilaallisia toimintoja, joista olisi pitänyt Wienin asiakirjan mukaisesti ilmoittaa ennalta.

Puolustusvoimien mukaan tarkastukset ovat osa normaalia asevalvontaa. Vastaavia tarkastuksia tehdään Suomessa muutama kerta vuodessa ja Suomi tekee myös  itse tarkastuksia muihin valtioihin.

Tarkastus tehdään 20.- 23. toukokuuta. Puolustusvoimilla on juuri tällä viikolla meneillään vuoden suurin sotaharjoitus Rovajärvellä Itä-Lapissa. Harjoitukseen osallistuu noin 4 800 varusmiestä ja Puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluvaa.

Täydennetty 21.5. kello 10 neljä viimeistä sanaa, ja puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluvaa.