Vasemmistoliitto haluaa hyvinvointiunionin

Vasemmistoliitto jäi viime eurovaaleissa ilman meppiä. Viimeiselle paikan vei Perussuomalaisten kanssa vaaliliitossa ollut Kristillisdemokraatit. Puolue tavoitteleekin nyt nousua takaisin europarlamenttiin. Keski-Suomesta ehdokkaana on kansanedustaja Eila Tiainen.

Eila Tiainen
vasemmistoliitto logo
Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas, kansanedustaja Eila Tiainen ja puolueen Jyväskylän paikallisjärjestön puheenjohtaja Oskari Rantala Antti Seppälän haastattelussa Jyväskylän torilla.

Vasemmistoliitto putosi Euroopan parlamentista vuoden 2009 vaaleissa muutaman tuhannen äänen marginaalilla. Puolueessa ollaan nyt vakuuttuneita, että näissä vaaleissa puolue ottaa paikkansa takaisin.

Yle Keski-Suomi esittelee maakunnan eurovaaliehdokkaita ja puolueiden näkemyksiä Ylen puoluepäivinä aamulähetyksissä kello 8.40.

Keskiviikkona 21.5. kahvilakeskusteluun Jyväskylän torilla osallistuivat Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Eila Tiainen Jyväskylästä ja puolueen Jyväskylän paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Oskari Rantala.

Hyvinvointiunioniin

Vasemmistoliiton eurovaaliohjelma (siirryt toiseen palveluun) on otsikoitu "Kohti hyvinvointiunionia". Se tarkoittaa muun muassa eurooppalaista minimipalkkaa ja sosiaalisesti tasaveroista koulutusta ja palveluja.

– Jos kannattaa vasemmistolaisia arvoja, eli esimerkiksi sitä että myös heikommin pärjäävistä pidetään huolta sekä Suomessa että Euroopassa, silloin kannattaa äänestää vasemmistoa, sanoo Oskari Rantala.

Toiseksi suureksi vasemmistoteemaksi hän nostaa ympäristön.

Yksi meppipaikka takaisin

Vasemmistoliitolla ollut meppipaikka meni Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien vaaliliittoon. Kristillisdemokraatit saivat Vasemmistoliittoa selvästi vähemmän ääniä, mutta vaaliliiton vertailuluku nosti europarlamenttiin kristillisdemokraattien Sari Essayahin.

Vasemmistolaisten arvojen takia on tärkeää, että olemme mukana Euroopan parlamentissa.

Eila Tiainen

– Meille on tärkeää, että saamme ikkunan Eurooppaan ja pääsemme myös päättämään eurooppalaisista asioista. Vasemmistolaisten arvojen takia on tärkeää, että olemme mukana Euroopan parlamentissa, sanoo Eila Tiainen.

Tiainen on Vasemmistoliiton kansanedustaja, mutta katse on nyt Euroopan parlamentissa.

– Se on kiinnostava paikka, ja virtaa riittää tehdä myös siellä töitä, hän sanoo.

Vasemmistoliiton kärkiehdokkaana on kuitenkin pidettävä entistä liikenneministeriä Merja Kyllöstä.

Unioni maakunnan arjessa

Keski-Suomesta katsottuna Euroopan ydinalue on kaukana, ja välissä on merikin. Unioni on kuitenkin läsnä maakunnan arjessa.

– Suomen lainsäädäntö perustuu pitkälti Euroopan Unionin direktiiveihin, ja lait pätevät kaikkialla Unionissa. Se on tietenkin Keski-Suomessa yhtä tärkeätä kuin muuallakin Euroopassa, sanoo Rantala.

Valtaa onkin mennyt Suomen kansalliselta tasolta eurooppalaiselle tasolle.

Joissain asioissa Suomessa ehkä toteutetaan direktiivejä turhankin tarkasti.

Oskari Rantala

– Joissain asioissa Suomessa ehkä toteutetaan direktiivejä turhankin tarkasti. Jotkut asiat ovat niin laajoja, vaikkapa suhtautuminen veroparatiiseihin, ovat sellaisia, että niistä on järkevää päättää Euroopan tasolla. Paikallisista asioista taas pitää pystyä päättämään paikallisesti, Rantala asettelee.

Euroopan keskuspankille uusi rooli

Vasemmistoliitto haluaisi muuttaa Euroopan keskuspankin roolia. Puolueen näkemyksen mukaan pankki on tällä hetkellä lähinnä hintavakauden vahti.

– Haluaisimme EKP:lle roolin, jossa se voisi myös tukea työllisyyttä ja talouselvytystä, sanoo Eila Tiainen.

Vasemmistoliiton EKP voisi muun muassa laittaa liikkeelle uutta rahaa uusyritysten toimintaan.

– Sitä kautta saataisiin Euroopan työllisyyttä kohenemaan. Sehän on aivan kammottavassa tilassa, nuorisotyöttömyys erityisesti, Tiainen toteaa.

Vapaakauppasopimus arveluttaa

Euroopan Unioni ja Yhdysvallat valmistelevat parasta aikaa vapaakauppasopimusta. Se tarkoittaisi, että EU:n ja Yhdysvaltain väliltä poistuisivat tullit ja muut kaupan rajoitteet.

Sopimusta on perusteltu sillä, että se lisäisi taloudellista toimeliaisuutta ja tuottaisi talouskasvua.

– Periaatteessa näin onkin. Mutta tätä sopimusta on neuvoteltu aika lailla salassa, ja erityisen hankala siinä on investointisuoja. Se tarkoittaisi, että yritys voi vetää valtion oikeuteen jos sen toiminnan edellytyksiä heikennetään, sanoo Eila Tiainen.

Se tarkoittaisi, että yritys voi vetää valtion oikeuteen jos sen toiminnan edellytyksiä heikennetään.

Eila Tiainen

Tiainen muistuttaa myös, että Yhdysvallat on liittovaltio, eivätkä kaikki osavaltiot ole avaamassa markkinoitaan vaikka sopimus tulisi voimaan.

Suomen neuvottelijana on ollut Kokoomuksen Alexander Stubb.

– Hän on sanonut, että oi, se on hieno sopimus! Mutta jos me emme siitä tämän enempää tiedä niin, kyllä mielestäni kannattaa suhtautua tosi varauksella, Tiainen naurahtaa.

Surkea äänestysprosentti

Ennakkoäänten perusteella Eurovaalien äänestysprosentti on jäämässä tälläkin kertaa heikoksi, noin 40 tietämille.

– Onhan se surkea lukema. Se kertoo, etteivät ihmiset tiedä mihin sillä äänellä voi vaikuttaa. Koetaan, että äänestä ketä tahansa, tulos on sama. Suomessa on ollut tällainen vaihtoehdoton politiikka, joka passivoi äänestäjiä, Rantala toteaa.

– Jos me saamme hyvät mepit sinne, he saavat merkittävästi valtaa. On tärkeää, että suomalaiset mepit pääsevät valmistelemaan meille tärkeitä direktiivejä ja lakiesityksiä. Mitä parempia meppejä saamme parlamenttiin, sitä enemmän Suomi voi vaikuttaa, sanoo Eila Tiainen.