Kirjanpainajan tuhoama puu ei sittenkään ole arvotonta

Lahdessa on kehitelty uusia tapoja hyödyntää kirjanpainajakuoriaisen nakertamia kuusia. Kuivat tukit kelpaavat esimerkiksi pakkauslaudaksi tai hirrenveistoon.

Kotimaa
Kuusitukkeja pinossa.
Vihtori Koskinen / Yle

Kirjanpainajien pilaamille tukeille on keksitty lisää hyötykäyttöä Lahdessa. Aiemmin motteja on myyty piensahoille ja lahtelaisen Pro Puun taitajille, joiden käsissä tukeista muotoutui penkkejä kaupunkilaisten käyttöön.

Nyt kirjanpainajapuusta on innostunut terästehdas, joka käyttää puuta pakkauslautana. Kaupungilta kuusitukit ostaa pieni saha, joka sahaa käyttölaudat puun keskiosasta. Pintalaudat menevät hakkeeksi Mikkelin kaupungille.

Lahden vs. metsäpäällikkö Markus Niemelä on rahanarvoisiin ideoihin tyytyväinen.

– Meillä on käynyt tuuri, että puulle on löytynyt järkevää käyttöä. Maakunnassa voitaisiin enemmänkin hyödyntää kirjanpainajapuita.

Niemelän mukaan puuta voisi käyttää myös esimerkiksi hirsikohteissa.

– Siis hirrenveistoon. Rutikuivaa, erinomaista hirsipuuta.

Metsäpäällikkö huomauttaa, että tuholaiselle on tehvävissä vain vähän, joten on järkevää miettiä, miten puu voitaisiin käyttää hyödyksi.

– Esimerkiksi Keski-Euroopassa on aiempina vuosikymmeninä ollut laajoja alueita, missä kirjanpainaja on tuhonnutvuoristokuusikoita laajasti. Sitten se levisi Norjaan ja Ruotsiin. Pari vuotta sitten Suomeenkin. Ihminen ei ole löytänyt keinoa, millä tuholaisesta päästäisii eroon. Ennakoivista hakkuista on puhuttu julkisuudessa, mutta käytännössä hyvin vähän on tehtävissä.

Kirjanpainajan tekemiä koloja kuusen rungossa.
Kirjanpainaja porautuu puun kaarnan läpi munimaan. Toukat syövät puun elävää kerrosta. Kuoriaisten kulkureiteistä kertovat lukuisat onkalot. Vihtori Koskinen / Yle