Kuha syö myös kylmillä keleillä – kalastuspäivässä murretaan kalastukseen liittyviä myyttejä

Valtakunnallinen kalastuspäivä yrittää houkutella lapsia ja nuoria kalastusharrastuksen pariin. Myös lukuisat kalastukseen liittyvät myytit saavat huutia.

Kotimaa
Salakka.
Salakka tarttui ongenkoukkuun Helsingin Vanhankaupunginlahdella.Yle

Valtakunnallista kalastuspäivää vietetään keskiviikkona. Kalastuspäivän tavoitteena on saada erityisesti lapset ja nuoret kalalle.

– Tämä johtuu siitä, että harrastuksia on nykyään paljon enemmän kuin vaikkapa 50 vuotta sitten. Kalastuspäivällä yritämme aktivoida heitä siihen, että kesällä voisi käydä kalassa, kertoo tiedottaja Tapio Gustafsson Kalatalouden keskusliitosta.

Vanhankaupunginlahdella järjestetyssä teemanpäivän päätapahtumassa lapsille kalastus kuitenkin näytti maistuvan. Lahteen laskettiin hieman kalaa ennen onkimista kalaonnea lisäämään.

– Lapsille annettiin vähän lisää intoa onkimiseen. Täällä on melkoinen hulina siinä vaiheessa kun he pääsevät onkimaan, Gustafsson kertoo.

Sateisena tiistaipäivänä, parin hellepäivän jälkeen kalan pitäisi Gustafssonin mukaan syödä hieman paremmin.

– Helteellä kalakelit ovat hieman nihkeitä. Sään muutos on hyväksi kalastukselle, Gustafsson vinkkaa.

Koukkuun sylkeminen ei tuo parempaa kalaonnea

Kalastukseen liittyy perinteisesti monenlaisia myyttejä. Yhtenä uskomuksena on, että esimerkiksi sylkäiseminen matoon antaisi paremman kalaonnen. Gustafssonin mukaan väite ei pidä paikkansa.

– Se on semmoinen myytti, joka voidaan ehkä murtaa. Sillä ei ole varmaan mitään tekemistä kalan tulon kanssa.

Myöskään koukun näkyminen vedessä ei vaikuta Gustafssonin mukaan kalan halukkuuteen napata syöttiä.

– Kalat periaatteessa näkevät koukun, mutta jos kala on iso ja se nielaisee koko madon tai koukun niin ei sillä ole väliä näkyykö se vai ei.

Entäpä väite, että kuha ei syö jos vesi on liian kylmää?

– Tämä juontaa juurensa siitä, että kuhaa on uisteltu usein kesällä. Aikanaan kuha oli rauhoitettu kesäkuussa ja heinäkuussa kaikki kalastajat lähtivät kesäyöhön uistelemaan sitä. Mutta kyllä talvipakkasillakin kuhaa saadaan, muistuttaa Gustafsson.

Gustafsson kuitenkin myöntää, että kala voi syödä paremmin tiettyinä vuodenaikoina.

– Kesäaikaan kala syö paremmin aamuvarhaisella. Parhaat ajat sijoittuvat hämärään. Jos menemme kalaan myöhään loka-marraskuussa, jolloin päivä on lyhtyt, niin silloin kala voi hyvinkin syödä koko ajan.