Koivun kukinta rassaa allergikkoja

Poikkeuksellisen voimakas koivun kukinta on hankaloittanut siitepölyallergikkojen elämää Kainuussa viikonlopusta lähtien. Allergialääkkeisiin ovat joutuneet turvautumaan myös henkilöt, jotka eivät normaalisti reagoi koivun siitepölyyn.

luonto
Koivun norkkoja.
Mikko Savolainen / Yle

Koivu kukkii nyt Lappia lukuun ottamatta koko maassa. Kainuussa koivu kukkii runsaana, mikä näkyy apteekeissa lisääntyneenä allergialääkkeiden kysyntänä.

– Allergiaoireita lieventävien silmätippojen kysyntä on kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna, kertoo proviisori Maarit Turrek Kajaanin ensimmäisestä apteekista.

Turrekin mukaan allergialääkkeitä ovat hakeneet myös sellaiset henkilöt, jotka eivät yleensä saa oireita koivun siitepölystä. Lääkkeitä on jouduttu tilaamaan lisää, mutta ne eivät ole loppumassa.

Myös Ylä-Kainuussa allergialääkkeiden menekki on viime päivinä lisääntynyt.

– Koivu puhkesi lehteen nopeasti ja norkkoja on paljon. Tapletteja, suihkeita ja silmätippoja on mennyt enemmän kuin aikaisempina viikkoina. Ei oota ei ole kuitenkaan jouduttu myymään, koska lääkkeitä on saatavilla riittävästi, sanoo farmaseutti Maija-Liisa Heikura Hyrynsalmen apteekista.

Turun yliopiston siitepölytiedotuksen mukaan varhaisimmat heinät ovat aloittaneet kukintansa Lounais-Suomessa ja paju kukkii maan keskiosista Etelä-Lappiin saakka. Siitepöly voi siis aiheittaa oireita myös jatkossa.

– Nämähän voivat olla vasta tulossa tänne, uudet kukinnot ja heinät. Tämä näkyy täällä pohjoisessa viiveellä, arvioi Maija-Liisa Heikura Hyrynsalmen apteekista.