1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kokoomusnuoret: Suomen erottava Ottawan sopimuksesta

Kokoomuksen nuorten liitto sanoo, että jalkaväkimiinat kieltävä sopimus oli Suomen kannalta alunperinkin huono ratkaisu. Viimeaikainen kansainvälinen kehitys on liiton mukaan entisestään korostanut miinojen tarvetta osana maanpuolustusta.

Kittilän Hukkakeron massaräjäytysleirillä tuhotaan muun muassa jalkaväkimiinoja. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Kokoomusnuoret vaativat Suomea jättämään jalkaväkimiinat kieltävän Ottavan sopimuksen. Järjestön mielestä miinakielto oli alunperinkin kyseenalainen.

– Kansallisesta turvallisuudesta ei voi päättää imagoon liittyvien tekijöiden pohjalta. Miinojen hävittäminen pitää lopettaa välittömästi, kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski sanoo.

Kosken mukaan uhkakuva Suomeen kohdistuvasta sotilaallisesta maahantunkeutumisesta ei ole kadonnut. Siksi puolustusvoimilla pitäisi olla käytössä "hyvät ja kustannustehokkaat keinot" maanpuolustukseen.

Ottawan kiistelty sopimus

Suomi liittyi Ottawan sopimukseen 2011 pitkän keskustelun jälkeen. Jalkaväkimiinojen käyttöä perusteltiin muun muassa Suomen pitkällä itärajalla ja sillä, että Suomen miinat eivät päädy maastoon kuin pakkotilanteessa ja niiden paikat merkitään hyvin.

Kansallisesta turvallisuudesta ei voi päättää imagoon liittyvien tekijöiden pohjalta.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski

Ottawan sopimuksen kannattajien mielestä Suomi ei voinut jäädä ulkopuolelle merkittävästä kansainvälisestä sopimuksesta.

Jalkaväkimiinojen kieltämisen takia puolustusvoimat on joutunut hankkimaan kalliita, korvaavia järjestelmiä. Esimerkiksi tiistaina uutisoitiin, että puolustusvoimat hankkii lyhyen kantaman maalipaikannuksessa käytettäviä tulenjohtosensoreita lähes 27 miljoonalla eurolla.