1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Vaasalaismoottoreiden kissanpäät ja marakatit koottiin kirjaksi

Marakatteja ja kissanpäitä - vaasalaisten moottoritehtaiden tarina on tuore kirja, johon on koottu vaasalaisten vene- ja maamoottoreita valmistaneiden tehtaiden historiaa. Moottoritehtaita on Vaasassa toiminut neljätoista vuodesta 1901 alkaen 1970-luvulle.

Kuva: Antti Haavisto/Yle

Vene- ja maamoottoreita valmistaneiden vaasalaisten tehtaiden taival alkoi Vaasan Puuvillatehtaan konepajalta 1901 ja kesti 1970-luvulle. Vaasalaismoottorit säksättävät kuitenkin edelleen.

– Niistä on tullut kulttimoottoreita. Esimerkiksi Oulaisissa on kesällä tapahtuma, jossa moottoreita on käynnissä ja siellä on edelleen vaasalaisia moottoreita käydä puksuttelemassa, sanoo aiheesta Marakatteja ja kissanpäitä - vaasalaisten moottoritehtaiden tarina -kirjan kirjoittanut Rauno Grönbacka.

Rauno Grönbackan mukaan moottoritehtaat sijaitsivat aluksi Vaasan rannan tuntumassa ja levittäytyivät vähitellen sisälle kaupunkiin.

– 1920 perustettiin Suomen Moottoritehdas ja se oli aluksi kaupungin sydämessä Pitkälläkadulla. Sen jälkeen syntyi muitakin yrityksiä, jotka eivät olleet enää sidottuina rantaan, Grönbacka kertoo.

Vaikka esimerkiksi Suomen Moottoritehtaan rakennukset ovat jo Vaasan katukuvasta hävinneet, muistuttavat Olympiakatu ja -kortteli yhä tehtaan tunnetuimmasta Olympia-moottorista.

Tehtailla oli vaikutuksensa myös lähialueiden asukkaisiin.

– Työolot olivat karut tuohon aikaan erityisesti moottoritehtaiden valimoissa. Ne olivat pahimpia paikkoja, kun oli pölyä ja katkua. Suomen moottoritehtaasta kerrotaan, että lähitalojen naisväki ei pessyt pyykkiä niinä päivinä, kun tehtaalla oli valu käynnissä. Se pöllysi savua niin, että pyykin sai pestä uudelleen, Grönbacka naurahtaa.

Viraabelimoottoreita

Rauno Grönbackan mukaan Vaasassa on parhaimmillaan toiminut 14 moottoritehdasta.

– Eivät kaikki samaan aikaan ja osalla elinikä jäi aika lyhyeksi.

Kuva: Antti Haavisto/Yle

– Wikströmin Moottoritehtaalta on pieni historiikki olemassa, mutta muista ei ole koskaan tehty minkäänlaista. Ollaan valitettavasti tilanteessa, että olemme vain muistitiedon varassa etenkin pienten yritysten suhteen, joita on ollut iso joukko, Grönbacka sanoo.

Grönbacka ei ole laskenut tehdaslistaan mukaan muutaman moottorin valmistajia, joita ei voi pitää tehtaina.

– Puhutaan ns. viraabelimoottoreista. Ne olivat joko semmoisia, joita tehtaalla työskennelleet miehet tekivät itselleen tehtaan niin sanotuista b-osista, joissa oli jotain vikaa. Ja tietysti tehtiin myös pieniä yksisylinterisiä moottoreita, joissa ei ole minkäänlaisia tunnuksia, mutta tiedetään, että ne on täällä tehty, Rauno Grönbacka sanoo.

– Eräs haastateltavista sanoi, että viraabelimoottori on parhaimmillaan sellainen moottori, joka on tehty firman aineista, firman koneilla ja firman työajalla.

Kissanpäät ja marakatit

Vaasalaismoottoreilla on ollut monta lempinimeä.

– Wikströmin tehtaalla yksi vanhempi malli oli Hinkkidinkki ja tehtaan viimeinen moottorityyppi tunnettiin ainakin tehtaalla nimellä Sputnik. Vaasan puuvillatehtaan konepajalla valmistettiin erästä Regal -moottorin kopiota, joka tunnetaan nimellä Sahapukki, mutta enää ei tiedetä, mistä se juontaa juurensa, Rauno Grönbacka listaa.

Kaikkien lempinimien alkuperä ei ole enää selvinnyt, mutta osa tiedetään.

– Vaasan Puuvillatehtaan konepaja valmisti erikoista moottoria, jossa kampikammio on ylhäällä ja mäntä liikkuu alaspäin. Se sai nimen kissanpää. Ei varmasti tiedetä miksi, mutta on päätelty, että niitä on sellaisia malleja, joissa on voitelukupit kampikammion molemmilla puolilla ja sehän silloin vaikuttaa, että on kuin pyöreä kissan päälaki ja korvina voitelukupit, Grönbacka sanoo.

– Ehkä tunnetuin lempinimi vaasalaisille moottoreille on marakatti, joka on Suomen moottoritehtaan pieni ja vähäkulutuksinen moottori. Yritin haastatteluilla selvittää, mistä nimi tuli, mutta se ei selvinnyt. Se perustui ehkä luotettavuuteen; se kieppui ja kieppui kuin marakatti sirkuksessa eli toimi ja toimi huonoissakin olosuhteissa ja huonollakin polttoaineella, Grönbacka arvelee.