1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mubarak ja hänen poikansa tuomittiin kavalluksesta

Egyptin syrjäytettyä presidenttiä vastaan on meneillään myös toinen korruptio-oikeudenkäynti sekä uusintaoikeudenkäynti mielenosoittajien tapattamisesta.

Ulkomaat
Mubarakin hallituksen vastaisia mielenosoittajia Egyptin Tahrir-aukiolla helmikuussa 2011.
Mubarakin hallituksen vastaisia mielenosoittajia Egyptin Tahrir-aukiolla helmikuussa 2011.Jussi Nukari / Lehtikuva

Egyptin syrjäytetty presidentti Hosni Mubarak on tuomittu kolmeksi vuodeksi vankeuteen julkisten varojen kavaltamisesta. Hänen poikansa Alaa ja Gamal saivat neljän vuoden tuomiot.

Mubarakien katsottiin vieneen valtion kassasta kymmenen vuoden aikana miljoonia euroja. Rahat oli tarkoitettu presidentinpalatsien remontteihin ja ylläpitoon, mutta Mubarakit käyttivät ne perheen omistamiin asuntoihin.

Oikeus määräsi tuomitut myös maksamaan sakkoja lähes 2,2 miljoonan euron edestä ja korvaamaan valtiolle 12,8 miljoonaa euroa.

Egyptiä vuodesta 1981 hallinnut Hosni Mubarak syrjäytettiin vuoden 2011 kansannousussa. Hänet tuomittiin toissa vuonna elinkautiseen vankeuteen. Oikeuden mukaan hän oli sallinut mielenosoittajien tappamisen kansannousun aikana.

Mubarakin valitukset kuitenkin hyväksyttiin, ja syyte on uudelleen käsittelyssä. Häntä vastaan on meneillään myös toinen korruptio-oikeudenkäynti.

86-vuotiaan Mubarakin terveydentilasta on esitetty ristiriitaisia tietoja. Kannattajiensa mukaan hän on saanut syrjäyttämisensä jälkeen aivoinfarktin ja sydänkohtauksen. Hän on ollut viime syksystä sotilassairaalassa, mutta joutunee nyt palaamaan vankilaan.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi