Koe uusi yle.fi

Nyt myös rauhanturvaajat saavat veteraanikuntoutusta – hoitoa tarjotaan ulkomaalaisillekin

Neljä kriisinhallintatehtävissä vammautunutta rauhanturvaajaa saapuu kesäkuun alussa Laitilan Terveyskotiin. Jatkossa Laitilassa saatetaan nähdä kuntoutuksessa myös muiden maiden rauhanturvaajia.

terveys
Suomalaisia ja irlantilaisia rauhanturvaajia.
Suomalaisia ja irlantilaisia rauhanturvaajia tutustumassa tukikohtaan Etelä-Libanonissa toukokussa 2012.Thomas Litchfield / Puolustusvoimat

Laitilan Terveyskodissa alkaa kesäkuun alussa rauhanturvaajien kuntoutus. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun sotainvalidien kuntoutusta varten perustetussa veljeskodissa aletaan kuntouttaa kriisinhallintatehtävissä vammautuneita rauhanturvaajia.

– Olen yrittänyt olla tässä päänraivaajana, kun olen innostunut reservin upseeri, sanoo Laitilan Terveyskodin johtaja Eero Kuisma.

Kuisma on yrittänyt saada jo vuosia rahoitusta rauhanturvaajien kuntoutukseen. Alun perin ajatuksena oli, että rahat olisivat tulleet puolustusministeriöltä, mutta siellä ei asiaa saatu päätettyä.

– Neljä vuotta asian eteen tehtiin töitä, mutta nyt tämä rauhanturvaajien kuntoutus toteutuu elinkeinoelämän ansiosta. Parikymmentä yritystä lähti mukaan auttamaan, että saadaan tämä kuntoutus järjestettyä, kertoo Eero Kuisma.

Kuntoutettavia saapuu eri puolilta Suomea

Aluksi kuntoutukseen tulee neljä rauhanturvaajaa eri puolilta Suomea. Laitilan Terveyskodin johtajalla Eero Kuismalla on tavoitteena, että jatkossa Laitilassa voitaisiin kuntouttaa rauhanturvaajia myös muista Pohjoismaista ja Virosta.

– Asiasta on käyty alustavia keskusteluja jo puolustusvoimien kanssa, Eero Kuisma sanoo.

Kuisman mukaan rauhanturvaajien kuntoutus on paitsi yksilötasolla, myös yhteiskunnallisesti tärkeää.

Asiasta on käyty alustavia keskusteluja jo puolustusvoimien kanssa.

Eero Kuisma

– Jos me pystymme yhden rauhanturvaajan kuntouttamaan takaisin työelämään, niin yhteiskunta säästää siinä puolitoista miljoonaa euroa, Kuisma laskeskelee.

Laitilan Terveyskodilla on yksi kuntoutusvaltti – kävelyrobotti. Sillä on mahdollista yrittää palauttaa vammautuneille liikuntakykyä tai ainakin kokemus siitä, millaista kävely on.

– Näissä kuntoutettavissa rauhanturvaajissa on myös alaraajavammoista kärsiviä, joita voidaan kävelyrobotilla auttaa, sanoo Laitilan Terveyskodin johtaja Eero Kuisma.