Puolustusministeriö: Epäillyt ilmatilaloukkaukset poikkeuksellisia

Puolustusministeriön viestintäjohtajan mukaan tiistaina sattuneissa tapauksissa oli kyse kahdesta erillisestä Venäjän valtion lentokoneesta.

Kotimaa
Kuvankaappaus Flightradar.com-sivustolta, jossa näkyy 85856VMF -koneen reitti .
Kuvankaappaus Flightradar.com-sivustolta, jossa näkyy 85856VMF -koneen reitti .Flightradar24.com

Puolustusministeriön viestintäjohtaja Max Arhippainen pitää tiistaina sattuneita epäiltyjä ilmatilaloukkauksia poikkeuksellisina. Arhippaisen mukaan valtiollisten koneiden tekemiä ilmatilaloukkauksia tapahtuu tavallisesti muutama vuodessa.

– On poikkeuksellista, että tällä tavalla tulee kaksi loukkausta näin melkein samaan aikaan, Arhippainen sanoo.

Arhippainen vahvistaa, että epäillyissä ilmatilaloukkauksissa oli kyse kahdesta erillisestä Venäjän valtion lentokoneesta.

Sotilaskoneet ovat tietysti tärkeä alaryhmä näistä [valtiollisista] koneista.

Max Arhippainen

– Sotilaskoneet ovat tietysti tärkeä alaryhmä näistä [valtiollisista] koneista, mutta tässä vaiheessa ei voi vahvistaa muuta kuin että kyseessä on valtiollinen kone.

Puolustusministeriö kertoi tiistaina, että "venäläisen valtionilma-aluksen" epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla.

Nyt ministeriö kertoo, että toisenkin Venäjän valtion lentokoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Suomenlahdella tiistaina. Epäilty ilmatilaloukkaus tapahtui noin kello 16 ja se kesti lyhyen aikaa.

Tapausten syy ei tiedossa

Epäiltyjen ilmatilaloukkausten tutkinta on siirtynyt Rajavartiolaitokselle.

– Kun tutkimukset ovat selvät, analysoidaan, mitä tässä tapahtui, ja katsotaan, ryhdytäänkö joihinkin toimenpiteisiin, Arhippainen sanoo.

Arhippaisen mukaan on vielä mahdotonta arvioida, mistä tapaukset johtuvat. Hän ei osaa sanoa, voivatko tapaukset johtua esimerkiksi ukkosrintaman väistämisestä.

– Tällaiset syyt ovat aikaisemmin olleet näiden tapausten takana. Näiden tapausten syyt toivottavasti selviävät tutkinnassa.

Ilmavoimat suoritti tapausten vuoksi eilen tunnistuslennon itäisellä Suomenlahdella.

Juttua muokattu 21.5. klo 14.44: Jutusta poistettu ilmatilaloukkausten määrät vuosilta 2005–2008, koska puolustusministeriö ei pystynyt vahvistamaan tapausten lukumääriä näiltä vuosilta.