Hallitus jättäisi osan petovahingoista korvaamatta

Hallitukselta ei heltiä rahaa suurpetojen aiheuttamien ennätyssuurten vahinkojen korvaamiseen täysimääräisesti.

Yle Saame

Maa- ja metsätalousministeriö esitti petokorvausrahoihin lisärahoitusta hallituksen lisäbudjettineuvotteluissa. Hallitus ei kuitenkaan taipunut lisärahoituksen nostamiseen valtiovarainministeriön esitystä suuremmaksi. Petokorvausten maksaminen täysimääräisenä jää nyt eduskunnan harkittavaksi.

Mikäli eduskunta ei korota korvaussummaa merkitsee se sitä, että lähes viidesosa petojen viime vuonna aiheuttamista vahingoista jää korvaamatta.

Maa- ja metsätalousministeriö olisi halunnut nostaa valtiovarainministeriön kolmen miljoonan euron lisäystä vielä noin puolellatoista miljoonalla eurolla. Tällöin suurpetojen viime vuonna aiheuttamat ennätysmäiset liki 8,6 miljoonan euron vahingot olisi voitu korvata kokonaan valtion varoista.

Korvaustaso ratkeaa kesäkuussa

Valtion kuluvan vuoden budjetissa petokorvauksiin on varattu neljä miljoonaa euroa. Jo etukäteen oli tiedossa, että raha ei tule riittämään.

Eduskunta on pitänyt täysimääräisten korvausten maksamista erittäin tärkeänä ja patistanut hallitusta lisäämään korvausrahoja.

Hallituksen lisäbudjettiesitys annetaan eduskunnan käsiteltäväksi torstaina. Eduskunta hyväksyy sen kesäkuun aikana.

Suurpetojen viime vuonna aiheuttamista vahingoista yli 90 prosenttia koitui petojen tappamista poroista. Vahinkoa koitui myös maatiloilla ja mehiläis- ja turkistarhoilla.