1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Vasemmistoliiton Modig: Talouskriisin lääkitsijät tekivät ihmiskokeen

Ihmiset ovat mielettömässä hädässä, koska Euroopan talouskriisiä lääkittiin väärin keinoin, sanoi vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Silvia Modig Yle Radio Suomen Ajantasassa.

politiikka
Vasemmistoliiton kansanedustajat Silvia Modig (oik.) ja Anna Kontula (vas.) sekä SDP:n kollega Anneli Kiljunen lähetekeskustelussa eduskunnassa Helsingissä 15. toukokuuta.
Vasemmistoliiton kansanedustajat Silvia Modig (oik.) ja Anna Kontula (vas.) sekä SDP:n kollega Anneli Kiljunen lähetekeskustelussa eduskunnassa Helsingissä 15. toukokuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

– Siitä on syntynyt oikeasti ihmiskokeeksi kutsuttava tilanne. Esimerkiksi Kreikassa ihmiset ovat aivan mielettömässä hädässä, kurjuudessa ja köyhyydessä.

Näin arvioi Euroopan talouskriisin hoitoa Silvia Modig Yle Radio Suomen Ajantasassa.

Modig tahtoo talouskurin tilalle elvyttämistä, hyvinvoinnin ja työllisyyden lisäämistä. Nuorisotyöttömyyttä hän pitää vakavimpana ongelmana.

– Se vaikuttaa koko yhteiskunnalliseen kehitykseen, kun kokonainen sukupolvi menetetään.

Modig myöntää, että talouskriisin aikana myönnetyt tukipaketit olivat välttämättömiä. Kuripolitiikka sen sijaan ei ollut.

– Ongelma tukipaketeissa ei ollut se, että annettiin rahallista tukea, vaan leikkauskuripolitiikassa, joka niihin oli sisään kirjoitettu. Se ei ollut taloudellista välttämättömyyttä vaan poliittista tahtoa.

Mihin katosi vasemmistoliiton EU-kriittisyys?

Ajantasassa kysyttiin Silvia Modigilta, eikö vasemmistoliitto ole enää EU-kriittinen.

– Meillä on hyvin EU-kriittisiäkin ehdokkaita. En itse ole hirveän EU-kriittinen. Olen kriittinen niitä päätöksiä ja yksittäisiä asioita kohtaan, joita pitäisi tehdä toisin. Mutta lähtökohtaisesti olen hyvin EU-myönteinen.

Modig kokee, että hän itse ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki edustavat punavihreämpää, ehkä urbaanimpaa linjaa.

Poliittinen keskustelu on tärkeämpää kuin vaalivoitto

Modigin mielestä vaalien aikana käydään keskustelua, joka on tärkeämpää kuin poliittinen voitto.

– Näen vaalit itseisarvona yli sen, miten puolue menestyy tai miten itse menestyy.

– Jos me katsotaan, että äänestysprosentti näyttää taas ihan älyttömän matalalta, niin sitäkin tärkeämpää on mennä tuonne vaalikentille, puhua ihmisten kanssa, avata niitä kysymyksiä, jakaa sitä tietoa, mitä on.

Jos Modig valitaan europarlamenttiin, hän ei lähde ehdolle seuraaviin eduskuntavaaleihin.

– Se tuntuisi hassulta, hän toteaa.

Yle keskittyy yhtenä päivänä analysoimaan yhden puolueen politiikkaa ja ehdokkaita. Keskiviikkona 21.5. vuorossa on Vasemmistoliitto.

Lue seuraavaksi