Koneen Säätiö tukemaan IHME-nykytaidefestivaalia

Koneen Säätiö sitoutuu IHME-nykytaidefestivaali rahoittamiseen kolmen vuoden ajan.

Yael Bartanan dokumentti, True Finn - Tosi suomalainen, pohtii sitä, kuka on suomalainen ja millä kriteereillä. Kuva: Veikko Somerpuro

Taidesäätiö Pro Arten IHME-festivaali saa Koneen Säätiöltä toimintaansa yhteensä 900 000 euroa vuosien 2015–2017 aikana eli vuosittain 300 000 euroa.

Koneen Säätiö haluaa rahoituspäätöksellään tukea erityisesti ihmisten välistä kohtaamista taiteen avulla. Sen hallituksen puheenjohtajan Hanna Nurmisen mukaan Taidesäätiö Pro Arten linja sopii hyvin yhteen Koneen Säätiön tavoitteiden kanssa.

– Koneen Säätiön ja Pro Arte Säätiön kohtaaminen on melkein liian ilmeistä, nauraa Koneen Säätiön yliasiamies Anna Talasniemi, joka toimii myös säätiön edustajana Pro Arten hallituksessa.

Koneen Säätiö on viime viiden vuoden aikana vahvistanut taiteen ja kulttuurin tukemistaan. Yhteensä säätiö jakaa vuosittain tieteelle ja taiteelle noin 20 miljoonaa euroa.

Tämänvuotisen IHME-teoksen toteutti israelilaisdokumentaristi Yael Bartana. Hänen dokumenttinsa, True Finn - Tosi suomalainen, pohtii sitä, kuka on suomalainen ja millä kriteereillä. Dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa heinäkuun loppuun saakka.

Edellisvuonna teoksen toteutti puolalainen Miroslaw Balka signaalilipuilla kaupunkitilassa. Kuten _Signaalit _-teoksen toteuttamiseen myös muihin IHME-nykytaidefestivaalin projekteihin on osallistunut joukoittain vapaaehtoisia.

Vuonna 2009 toimintansa käynnistäneen Pro Arte Säätiön päämääränä on vahvistaa kuvataiteen asemaa ja näkyvyyttä sekä kehittää sen yleisösuhdetta ja saavutettavuutta.