1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Älä heitä pois – tyhjille margariinirasioille löytyy käyttöä

Monet elintarvikkeet pakataan nykyään vahvoihin muovipakkauksiin. Esimerkiksi kestäville jäätelö- ja margariinipakkauksille löytyy useita uusiokäyttömahdollisuuksia. Marttojen mukaan ne kannattaa ehdottomasti hyödyntää kotona, mutta muitakin ottajia pakkauksille löytyy.

Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Elintarvikepakkaukset voivat syrjäyttää perinteiset pakasterasiat, jos pakkauksia vain ymmärretään uusiokäyttää riittävästi. Esimerkiksi jäätelöt ja margariinit pakataan niin vahvaan muoviin, että rasioita voi käyttää moneen kertaan.

– Ne voi pestä astianpesukoneessa. Rasiat kestävät pakastusta. Vahvimpia voi käyttää mikroaaltouunissakin. Varsinkin jäätelöpakkaukset ovat nykyään niin vahvaa muovia, että niihin voi laittaa myös lämpimiä ruokia, kertoo kotitalousneuvoja Sari Raininko Satakunnan Martoista.

Martoilla käyttöä eväsrasioille

Raininko kertoo, että hän käyttää vanhoja elintarvikepakkauksia muun muassa marjojen pakastamiseen. Myös martoissa pakkauksia kuluu paljon. Ruokakursseille osallistuvat haluavat usein ottaa syömättä jääneet herkut kotiin.

Jos pakkauksille ei löydy käyttöä kotona, niin niitä voi aina tuoda martoille.

Kotitalousneuvoja Sari Raininko

– Jos pakkauksille ei löydy käyttöä kotona, niin niitä voi aina tuoda martoille, Raininko toteaa.

Pakkaukset turvallisia uusiokäytössäkin

Rainingon mukaan elintarvikepakkausten uusiokäytössä ei tarvitse pelätä, että pakkauksista liukenisi jotain ylimääräistä omien ruokien sekaan.

– Meillä Suomessa pakkaukset tutkitaan niin tarkkaan, että niistä ei liukene mitään. Jos jokin on luokiteltu elintarvikepakkaukseksi, niin se kyllä kestää muidenkin elintarvikkeiden raaka-aineita.