Utön saaresta löytyi superharvinainen lintu – pistebongareita arveluttaa pihamainan arvo

Suomen ensimmäinen pihamaina bongattiin Utössä keskiviikkona hieman ennen puoltapäivää. Lintubongareita kiinnostaa tällä hetkellä, onko lintu luonnonvarainen vai häkkilintu.

Kotimaa
Pihamaina puun oksalla.
Jorma Tenovuo

Juuri kun ornitologit toipuivat Suomen ensimmäisen kettusirkun löytymisestä Utön saarelta, teki kokenut lintumies Hannu Hilke historiaa ja havaitsi saarella Suomen ensimmäisen pihamainan.

– Suomessa ei ole milloinkaan päästy todistamaan tätä lintulajia. Löydöstä on vain muutamia hetkiä, ja luultavasti se on vieläkin saarella, kertoo lintuharrastaja Ville-Veikko Salonen Utöstä.

Pihamaina on mustarastaan ja kottaraisen kokoinen ja sillä on voimakkaat valkoiset siipilaikut.

– Pihamaina on kaukaa tullut vieras. Euroopassa ja Israelissa se pesii paikkalintuna. Käsittääkseni myös Venäjällä on jonkinlainen kanta, sanoo Salonen.

Rariteettikomitea arvioi lintuharvinaisuudet

Lintubongareita kiinnostaa tällä hetkellä kovasti, onko lintu niin sanotusti pinnakelpoinen.

– Pohdimme, onko tämä nähty lintu häkkilintu vai ei. On paljon mahdollista, että Suomen Rariteettikomitea antaa linnusta ratkaisun. Rariteettikomitea arvioi löydetyt lintuharvinaisuudet ja päättää niiden pistekelpoisuudesta.

– Saattaa olla, että kyse on häkkilinnusta, mutta sitten taas toisaalta nyt on ollut kaakkoisia erittäin lämpimiä ilmavirtauksia, pohtii Ville-Veikko Salonen.

Pihamaina lennossa.
Jorma Tenovuo

Rariteettikomitean periaatteena on, että pinnaksi voidaan laskea havainto, joka on varmasti tunnistetusta luonnonvaraiseksi tulkitusta lintuyksilöstä.

Lintubongareilla oli aihetta juhlaan

Talvella Utössä bongattu kettusirkku aiheutti melkoisen ryntäyksen saarelle.

On aivan sama, onko bongattu pihamaina häkkilintu tai ei, sillä tämä on ensimmäinen Suomen mantereella tavattu yksilö.

Ville-Veikko Salonen

– Kettusirkku oli isompi bongaus, koska käytännössä silloin päätettiin heti, että lintu on pinnakelpoinen eli saareen luonnonvaraisesti harhautunut lintu. Nyt sadat ornitologit mantereella miettivät, kannattaako tänne saareen lähteä vai ei.

Utössä parhaillaan oleskelevilla ornitologeilla oli aihetta juhlaan.

– Meillä on jo toinen tilanne päällä täällä, mutta sen voin kertoa, että avasimme kuohuviinin ja nostimme maljan. On aivan sama, onko bongattu pihamaina häkkilintu tai ei, sillä tämä on ensimmäinen Suomen mantereella tavattu yksilö.