Porvoo satsaa kymmeniä miljoonia kouluihin ja päiväkoteihin

Kaupungissa on monia sisäilmaongelmaisia rakennuksia. Osaa ei kannata korjata vaan ennemmin rakentaa uusi.

Kotimaa
Kevätkummun koulun piha Porvoossa.
Yle

Porvoo laittaa lähivuosina kymmeniä miljoonia koulujen ja päiväkotien rakentamiseen. Uusia tiloja tarvitaan kipeästi, sillä sisäilmaongelmat riivaavat monia rakennuksia.

Osa uusista kouluista ja päiväkodeista toteutetaan elinkaarimallilla. Mallissa yksityinen yritys vastaa tilojen kunnosta ja ylläpidosta kaksikymmentä vuotta. Kaupunki vuokraa rakennukset koko ajaksi. Rahaa sopimuksiin palaa arviolta reilut 40 miljoonaa.

– Tarkoittaa sitä, että saadaan päiväkodit ja koulutilat kuntoon tässä lähivuosina. Meillä on tällä hetkellä melkoisia ongelmia sisäilmojen kanssa. Yritetään nyt nopealla aikataululla saada ongelma ratkaistua, Porvoon toimitilajohtaja Börje Boström kertoo.

Elinkaarimallilla on tarkoitus rakentaa Tolkis skolan -koulu ja Tolkkisten päiväkoti, Gammelbackan päiväkoti, Toukovuoren päiväkoti, Peippolan päiväkoti sekä Kevätkummun ja Skaftkärrin alueen koulu- ja palvelurakennus.

Rakentaminen vauhtiin ehkä jo ensi vuonna

Lopullinen päätös tilojen rakentamisesta on tarkoitus saada aikaan kesällä kaupunginvaltuustossa. Rakentamisen rahoituksesta päätetään erikseen vuoden lopulla. Ensimmäisten rakennustöiden pitäisi päästä vauhtiin jo vuonna 2015.

Porvoossa osattiin odottaa suurta korjausurakkaa, sillä kaupunki on viime vuosina laittanut niukasti rahaa rakennustensa uusimiseen.

– Sinänsä yllätyksenä nämä eivät tule. Mutta on aivan selvää, että nämä tulevat johtamaan merkittäviin taloudellisiin haasteisiin. Mitä erilaisia keinoja niiden voittamiseksi voidaan löytää, siihen täytyy pureutua sitten seuraavien vuosien aikana, Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula muotoilee.