Pin up -kaunotar kesäpukeutumisesta: "Pyrin siihen, ettei tule sakkoja vilauttelusta"

Paljas pinta kuuluu kesään, kunhan pukeutuminen ei saa kanssaihmisiä punastelemaan, pin up -malli Sini Tarkkinen sanoo. Tapakouluttaja Kaarina Suonperä ihmettelee vaatteiden vähenemistä. Hänestä paljastava pukeutuminen kuuluu korkeintaan rannalla tai mökille, ei katukuvaan.

ilmiöt
Kaksi nuorta naista syö jäätelöä järven rannalla
Krista Karppinen / Yle

– On ihana nähdä, että kesällä ihmiset laittavat isompaa kaula-aukkoa ja dekolteeta sekä käsiä esille. Moni nainen jemmaa allinsa kauheisiin boleroihin, mutta minusta on ihana nähdä, kun ihmiset eivät peittele itseään ja kulkevat ryhdikkäästi hymyssä suin, pin up -malli, tatuoija Sini Tarkkinen sanoo.

Hänellä on pukeutumiseensa yksi sääntö.

– Se, miten paljon paljasta pintaa on liikaa, riippuu siitä, miten ihminen kantaa vaatteensa. Pyrin siihen, että on sen verran paikkoja piilossa, ettei katsojille tule myötähäpeää eikä minulle sakkoja vilauttelusta, hän nauraa.

Ihmettelen, että esimerkiksi miehet kulkevat hihattomissa aluspaidan näköisissä vaatteissa. Se on täysin sopimatonta.

Kaarina Suonperä

Tapaseuran puheenjohtaja, tapakouluttaja Kaarina Suonperä kummeksuu näkyvillä vilkkuvaa ihoa. Hänestä kesäpukeutumista voi keventää muutenkin kuin kirjaimellisesti vähentämällä vaatteita.

– Ihmettelen, että esimerkiksi miehet kulkevat hihattomissa aluspaidan näköisissä vaatteissa. Se on täysin sopimatonta. Paljas ylävartalo sopii heinäpellolle tai rannalle, mutta ei kaupunkikuvaan.

Suonperän mielestä kaupungilla vaatetuksen on oltava asiallista.

– Sortsien ei pidä olla äärettömän lyhyet eikä repaleiset, etenkään, jos liikutaan työajalla. Vierastan sitä, että ihmiset heittäytyvät hurjan rennoiksi ja paljastaviksi, että naisilla pääntiet ovat melkein napaan saakka ja hihat unohtuneet. Monella aikuisella naisella hihat tekisivät pukeutumisesta asiallisempaa.

Kesä rohkaisee irrottelemaan

Räväkkänä pukeutujana ja naisten itsetunnon puolestapuhujana tunnettu Sini Tarkkinen kertoo seuraavansa mielenkiinnolla ventovieraidenkin ihmisten pukeutumista. Hänestä on hienoa, että ujot suomalaiset laittavat kesällä ylleen värikästä ja tavallista näyttävämpää vaatetta.

Moni nainen jemmaa allinsa kauheisiin boleroihin, mutta minusta on ihana nähdä, kun ihmiset eivät peittele itseään ja kulkevat ryhdikkäästi hymyssä suin

Sini Tarkkinen

– On kiva nähdä, että ihmiset tekevät irtioton farkuista ja t-paidoista eivätkä edes halua sekoittua joukkoon. Kun näkee eri kokoisia ja näköisiä ihmisiä, jotka revittelevät vaatteillaan, voi ajatella, että jos tuokin laittoi päälleen tuollaista, ehkä mäkin uskallan.

– Toisaalta, nainen on kaunis jo hymyillessään. Se ei tarkoita, että pitää kulkea puolialasti vaan hehku tulee muista asioista, Tarkkinen lisää.

Hän vetäisi rajan siihen, että bikinit tai paidattomuus eivät kuulu ihmisten ilmoille.

– Ympärillä olevia ihmisiä täytyy kunnioittaa, ettei heille tule ahdistunut tai vaivaantunut olo siitä, mitä toisella on päällään. Bikinit ja yläosattomana heilumiset kuuluvat rantamiljööseen, ja siellä se on soveliasta.

Tapakouluttaja: Ei miniä eikä hihatonta työpaikoille

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä sallisi kesämekot, mikrosortsit ja muut helleasut uimarannalla tai kesämökillä. Hän huomauttaa, että mahdollisuus etikettimokaan on kesällä suuri myös työpaikoilla.

Työntekijä on yrityksen käyntikortti myös työpaikan ulkopuolella.

Paidassa on oltava hihat ja nappeja siinä määrin kiinni, ettei rintavako näy.

Kaarina Suonperä

– Moni työnantaja on soittanut minulle ja kysynyt, miten toimia tilanteessa, jossa henkilökunta haluaa pukeutua sortseihin. Yleisohjeeksi sanoisin, että lyhyet sortsit eivät kuulu työpaikalle. Paidassa on oltava hihat ja nappeja siinä määrin kiinni, ettei rintavako näy.

Suonperä suosittelee miehille kesäksi tavallista reilumman kokoisia, väljiä paitoja, jotka eivät liimaudu ihoon ja ovat asiallisia. Ohuet luonnonmateriaalit kuten pellava eivät ahdista kuumassa.

Tapakouluttaja näkisi mieluusti suomalaisten vetävän jalkaansa esimerkiksi Etelä-Euroopassa suositut prässätyt, polvimittaiset sortsit.

– Ne ovat ryhdikästä materiaalia, eivätkä niin piukat ja lyhyet, että vesirajanimitys sopisi. Naisilla yläosaan käy bleiseri, miehillä pikkutakki. Sortsit pitää osata kantaa oikein, ettei niistä tule lomafiilinkiä.

Ylilyöntejä harvoin

Suomalaiset sortuvat ylilyönteihin hellepukeutumisessaan melko harvoin, arvioi Suonperä.

– Olemme sen verran varovaisia ja totisia, että pahoja ylilyöntejä ei juuri ole. En ole nähnyt, että kukaan nainen istuisi vaikka rintaliiveissä uimarannalla. Hallitsemme tavat ja häveliäisyyden, vaikka äkkiä tullut helle ja kesän ihanat tuoksut saattavatkin villitä meidät.

On kiva nähdä, että ihmiset tekevät irtioton farkuista ja t-paidoista eivätkä edes halua sekoittua joukkoon.

Sini Tarkkinen

Millaisiin tamineisiin pin up -malli ja tapakouluttaja sitten itse pukeutuvat, kun elohopea nousee hellelukemiin?

– Pukeutumiseni ei juuri muutu. Käytän aina paljon sinistä, ja kesällä lisään siihen vähän valkoista. Ei minua ole kesämökilläkään kukaan nähnyt hihattomassa tai hirveän lyhyissä sortseissa. Olen intohimoinen pitkien housujen käyttäjä. Kesällä ne ovat tavallista ohuemmat ja pellavaiset, suojaavat jalkoja, Kaarina Suonperä kertoo.

Sini Tarkkinen puolestaan kertoo olevansa fiilispukeutuja. Tyyli vaihtelee päivittäin.

– Kun olin pieni, mutsi sanoi, että luon itseni uudelleen joka aamu. Toissapäivänä mulla oli pitkä trikoohame, päässä hippihuivi ja isot korut. Tänään taas revitty t-paita, että tatskat näkyvät, revityt farkkusortsit, sukkanauhat ja stay up -sukat, jotka tulevat sortsien alta. Rikon rajoja.