Opettajien kauhukuva Helsingissä: Ei sijaisia lyhyisiin poissaoloihin

Opettajat ovat tyrmistyneitä Helsingin aikomuksista leikata sijaisten määrärahoja ensi vuonna. Opetuslautakunta esittää talousarvioehdotuksessaan, että enintään kolmen päivän sijaisia ei palkata opettajille eikä avustajille.

Kotimaa
Mäkelänrinteen lukiolaisia
Yle

Opettajat ovat jäämässä Helsingissä ilman sijaisia lyhyiden poissaolojensa aikana ensi vuonna. Parin miljoonan euron säästöjen nimissä tehty opetuslautakunnan ehdotus koskee perusopetusta, lukioita, ammatillista koulutusta ja ruotsinkielistä päivähoitoa.

Helsingin opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtajan Laura Nurmisen mukaan aikomus herättää opettajissa ihan kauhunsekaisia tunteita.

- Jos kollega on pois töistä ja opettaja määrätään hoitamaan myös hänen luokkaansa tai opetusta, opettaja sukkuloi kahden luokan väliä. Siellä on sitten kaksi opetusryhmää ikään kuin puoliksi heitteillä.

"Oikeus opetukseen vaarantuu"

- Jos opettajia on poissa useampia samana päivänä, tilanne alkaa olla ihan kaoottinen. Meidän näkemyksemme mukaan siinä vaarantuu sekä oppilaan että koulun turvallisuus ja ennen kaikkea oppilaan oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta, Nurminen sanoo.

Opettajat ymmärtävät, että opetustoimenkin pitää kantaa jokin kortensa kaupungin säästökekoon, mutta arvovalinnat täytyisi tehdä valtuustossa vähän toiselta pohjalta.

- Ei lapsia eikä nuoria voi jättää heitteille, vaikka taloustilanne olisi mikä. Meidän näkemyksemme mukaan sijaiskielto on kohtuuton, mahdoton ja vaarantaa merkittävällä tavalla opetuksen laadun, Laura Nurminen korostaa.

Uudistukset jäävät jalkoihin

Tilanne voi johtaa johtaa jopa siihen, että opettajat raahautuvat puolikuntoisina töihin ja panna pahimmillaan alulle kunnon sairastumiskierteen. Nurmisen mukaan päätös haittaisia myös menossa olevia mittavia uudistuksia.

- Pitäisi pystyä ruveta laatimaan uusia opetussuunnitelman perusteita ja kirjoittaa niiden koulukohtaisia tekstejä. Lukioissa pitäisi valmistautua sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin. On vaikea nähdä miten tästä kaikesta suoriuduttaisiin, jos ei voida edes sijaisia palkata.