1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuralan Kylämäki

Kuralan Kylämäen vetonaulat ovat nelijalkaisia – ja ensi kertaa isossa kaupungissa

Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue Turussa. Luonnosta vieraantuneet kaupunkilaiset pääsevät siellä taas tänä kesänä paijaamaan eläimiä. Lampuri Rafaela Gojanovic tuo nelijalkaiset ystävänsä Kuralaan Kemiönsaarelta.

Kuralan Kylämäki
Lampaita laitumella
Heidi Törnroos / Yle

Kemiönsaarelaisen Rafaela Gojanovicin eläimet sulostuttavat turkulaisia Kuralan Kylämäessä koko tulevan kesän. Ja jos kaikki menee suunnitellusti, niin eläimet ovat kaikkien paijattavina Kuralassa useamman vuoden.

Gojanovicin perheen lampaat viettivät Kylämäessä ensimmäistä yötään keskiviikkona.

– Hyvin näyttävät lampaat voivan. Eilen illalla kun toimme lammasmammat tänne, olivat ne ihmeissään, koska eivät ole nähneet esimerkiksi autoja oikeastaan ollenkaan. Nyt on paljon uutta katseltavaa.

Olisihan se paljon helpompaa hoitaa eläimiä kotona Kemiönsaarella, mutta minusta esimerkiksi lapsille on tärkeä nähdä eläimiä ja päästä silittämään niitä.

Rafaela Gojanovic

Kuusi vuotta lampurina toiminut Rafaela Gojanovic päätyi eläimineen Kylämäkeen Turun kaupungin pyynnöstä.

– Olisihan se paljon helpompaa hoitaa eläimiä kotona Kemiönsaarella, mutta minusta esimerkiksi lapsille on tärkeä nähdä eläimiä ja päästä silittämään niitä. Nykyään tilat ovat enimmäkseen suuria tuotantotiloja, eikä niihin pääse sisään tautiriskien takia.

Lapset pelkäävät eläimiä

Gojanovic kertoo katselleensa surullisena kun lapset ovat pelänneet eläimiä kuten kissanpoikasia, koska eivät ole nähneet sellaisia koskaan.

– Silmäni avautuivat, kun ostimme ensimmäisen tilamme Raaseporin Pohjasta. Olin tekemässä tilan kauppoja kun sanoin viisivuotiaalle tyttärelleni, että mene nyt leikkimään tuonne pellolle. Tytär katsoi minua silmät pyöreinä ja kysyi: "Mikä on pelto?".

Tämä on hirveän hyvä tilaisuus esitellä eläimiä, sillä olemme täällä Kylämäessä kaiken keskellä.

Rafaela Gojanovic

Perheen nykyinen kotitila sijaitsee kaukana taajamista, eikä sinne ole helppo löytää.

– Tämä on hirveän hyvä tilaisuus esitellä eläimiä, sillä olemme täällä Kylämäessä kaiken keskellä. Lisäksi nämä eläimet ovat todella ihmisystävällisiä. Meillä on luomutila ja vaikkei saisi ehkä sanoa, niin lapset meillä jopa ratsastavat kotona lampailla. Siksi nämä lampaat ovat tottuneet ihmisiin, kertoo Gojanovic.

"Lammasvauvat luulevat olevansa ihmisiä"

Kylämäessä on yötään viettänyt lampaiden kanssa myös Ruotsin kylmäverinen vanharouva nimeltään Lila.

– Yritän järjestää Lilan kanssa kärryajelua kesällä. Sitten tänne on tulossa myös pieni Hercules, joka on minishetlanninponi sekä Irish Cop -työhevonen Helmi.

Tupsujalkaisella Helmillä on laskettu aika elokuussa. Voi olla, että synnytys tapahtuu jopa täällä laitumella.

Rafaela Gojanovic

– Tupsujalkaisella Helmillä on laskettu aika elokuussa. Voi olla, että synnytys tapahtuu jopa täällä laitumella.

Lasten iloksi tilalle odotetaan myös tuttipullokaritsoja Pilliä ja Pullaa.

– Pilli ja Pulla elävät meidän kanssamme ihan kuin koirat. Ne juoksevat jopa lasten perässä. Tällä hetkellä ne ovat vielä kotona, koska ovat ihan vauvoja, mutta ensi viikonloppuna tuon ne pikkuiset myös tänne.

Pilli ja Pulla saavat oman karsinan, jonne niitä pääsee silittämään ja paijaamaan.

– Pikkukaritsat eivät viihdy isossa laumassa. Ne kuvittelevat kai olevansa ihmisiä tai jotain, nauraa Rafaela Gojanovic.

Lue seuraavaksi