Iranin moraalipoliisi iski nuoriin, jotka tanssivat netissä amerikkalaisen pophitin tahtiin

Iranilaisnuorten viaton fanivideo Pharrell Williamsin hitistä Happy oli liikaa viranomaisille. Videon tekijät joutuivat pyytämään anteeksi siveettömyyttään Iranin televisiossa.

Kuva: YouTube

Iranin poliisi on vanginnut ainakin kuusi nuorta, jotka olivat tehneet oman version amerikkalaisen poptähden Pharrell Williamsin Happy–kappaleesta.

Viime kuussa videopalvelu YouTubeen ladatulla videolla voi nähdä kuinka kolme nuorta miestä ja naista tanssivat asunnossa ja talon katolla maan pääkaupungissa Teheranissa. Samasta kappaleesta on tehty fani-videoita ympäri maailman, missä nuoret julistavat ”olevansa onnellisia”.

Tiistaina kiinniotetut nuoret joutuivat julkisesti katumaan tekoaan Iranin valtiollisella tv-kanavalla, vaikka maan presidentti vain muutama päivä aikaisemmin oli tuominnut verkkosensuurin ”pelkurimaisena”.

Iranin poliisi puuttui asiaan, koska videossa rikotaan äärikonservatiivisen Iranin tabuja. Tanssiminen itsessään on tabu, ja vielä vakavampaa on se, että pojat ja tytöt tanssivat yhdessä. Lisäksi naiset esiintyvät ilman huivia, mikä on maan lakien vastaista.

Valtiollisella tv-kanavalla Teheranin poliisipäällikkö varoitti, että ”mauton video loukkaa yleistä siveellisyyttä”, ja että poliisi tarvitsi vain muutaman tunnin syyllisten jäljittämiseen.

Sosiaalisessa mediassa tapaus on saanut aikaan vastalauseiden ryöpyn. ”On enemmän kuin surullista, että nämä nuoret vangittiin pelkän onnellisuuden levittämisen takia”, popartisti Pharell Williams kommentoi Twitterissä.

Videossa esiintyvät nuoret sanoivat IranWire–sivuston haastattelussa viime kuussa, että heidän tarkoituksenaan oli osoittaa maailmalle, että Iran on imagoaan hauskempi paikka.

Rankasti säännelty verkko

Iranin presidentti Hassan Rouhani on ainakin julkisesti yrittänyt lieventää maan tiukkaa verkkosensuuria. Viikonloppuna hän uhmasi maan konservatiiveja, jotka ovat yrittäneet entisestään rajoittaa verkkoa, sanomalla että internetiin tulee suhtautua mahdollisuutena, eikä uhkana.

– Yleiseen mielipiteeseen vaikuttaminen internetiä sensuroimalla on yhtä tehokasta kuin puumiekan tuominen tulitaisteluun, presidentti Rouhani sanoi viikonloppuna.

Monet iranilaiset toivoivatkin, että presidentti Rouhani puuttuisi asiaan nuorten puolesta. Keskiviikkona iltapäivällä presidentti julkaisikin viestin Twitterissä.

- Onnellisuus on meidän kansamme oikeus. Meidän ei pitäisi olla liian kovia tuomitsemaan tekoja, joiden taustalla on ilo, presidentti Rouhani kirjoitti.