Kiina: Jäätiköt kutistuneet 15 prosenttia

Tiibetin ylängöltä ovat lähtöisin maailman suurimpien viljelyalueiden elintärkeät kasteluvedet. Jäätiköiden nopea kutistuminen uhkaa sekä vesi- että ruokaturvallisuutta.

Ulkomaat
Vuorien juurella oleva jäätikkö.
Kutistuva jäätikkö Nepalin Kalapatharissa.EPA/NARENDRA SHRESTHA

Kiinan jäätiköt ovat kutistuneet kolmen viime vuosikymmenen ilmastonmuutoksen vuoksi kahdeksan tuhatta neliökilometriä, kertoo Kiinan tiedeakatemia. Siten jäätiköistä on huvennut jo 15 prosenttia.

Jään sulaminen Länsi-Kiinan alueella, johon kuuluu Kiinan-puoleinen Himalaja, on yltynyt 1990-luvulta alkaen, ja Mount Everestin jääpeitteeseen on repeytynyt uusia isoja railoja, sanoo tiedeakatemian tutkija Kang Shichang valtiolliselle uutistoimistolle Xinhualle.

Aikaa myöten jäätiköiden sulaminen vähentää tuntuvasti veden vertausta useisiin Intian ja Kiinan suurista joista, jotka saavat alkunsa Tiibetin ylängöltä, Kang varoittaa. Ylängöllä ovat niin Gangesin kuin Jangtzen ja Keltaisenjoen alkulähteet.

YK:n ilmastopaneeli IPCC arvioi, että Himalajan jäätiköt kutistuvat lähes puoleen nykyisestä, jos maailman keskilämpötila nousee tällä vuosisadalla 1,8 astetta. IPCC:n ennusteen haitari on 0,3–4,8 astetta. Tähän mennessä on todettu keskimäärin 0,8 asteen nousu sadan vuoden takaiseen aikaan verrattuna.

Useiden tutkimusten mukaan yksi nopeasti sulavista jäätiköistä on suuri Gangotri. Jos se häviää, Ganges menettää 70 prosenttia siihen kuivan kauden aikana virtaavasta vedestä. Siten joesta, joka nyt on satojen miljoonien ihmisten vedenlähde, tulisi osaksi vuotta pelkkä kuiva uoma.

Veden vähetessä vähenee myös ruokaturvallisuus. Kiina ja Intia ovat maailman suurimmat vehnän- ja riisintuottajat. Jokien antama kasteluvesi on kuivan kauden aikana viljelyksille elintärkeää.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset