1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Pakkanen on palelluttanut mustikoita ja puolukoita Lapissa

Pakkanen on palelluttanut mustikan- ja puolukanvarpuja Lapissa. Metsäntutkimuslaitoksen erikoistutkija Risto Jalkanen sanoo, että varvut ovat kärsineet erityisesti sellaisissa paikoissa, joissa on ollut erityisen vähän lunta. Lunta on ollut vähän kohollaan olevilla paikoilla sekä puiden alustoilla, kertoo erikoistutkija Jalkanen.

luonto
Ruskeat mustikanvarvut kädessä.
Pakkasen vaurioittamia mustikanvarpuja.Jarmo Honkanen/Yle

- Pakkanen on aiheuttanut varpukasvullisuudessa vaurioita varsinkin sellaisissa paikoissa mitkä ovat koholla, mutta myös tiheän puuston alla. Nehän ovat olleet lähes koko talven melkein lumettomat vaikka muualla on ollut 60-70 senttiä lunta, kertoo erikoistutkija Risto Jalkanen.

Pakkanen on puraissut erityisesti mustikanvarpuja. Vauriopaikoissa mustikanvarvut ovat ruskeita.

- Näyttää, että monin paikoin esimerkiksi mustikkaan ei tule lehteä joten se on selvästi kärsinyt kylmästä talvesta, arvelee erikoistutkija Risto Jalkanen.

Kadosta ei kuitenkaan pelkoa

Jalkanen ei kuitenkaan usko, että pakkasvauriot varsinaisesti uhkaavat laajemmin kesän mustikkasatoa.

- Yleensä tämmöiset ilmiöt ovat kuitenkin laikuttaisia eikä sillä tavoin voi missään nimessä puhua mustikkakadosta. Mustikkaa varmasti tulee joka paikkaan edelleenkin. Kun näitä ruskeita laikkuja katsoo, niin siellä on jonkin verran silmuja pukkaavia versoja. Yleensä ne, jotka ovat ruskeina, eivät nyt tee lehtiä.

- Kun tämä meidän luonto vaihtele paljon niin pääsääntöisesti mustikkaa tulee ja mustikka kukkii myöskin tänä kesänä, tyynnyttelee Risto Jalkanen.

Puolukka myös kärsinyt

Myös puolukan varvut ovat kärsineet paikoin ja täysin ruskettuneita ja kuolleen näköisiä puolukanvarpumättäitä on ainakin eteläisemmässä Lapissa, missä lunta oli vähän.

- Se riippuu ihan siitä päällä olevasta puustosta. Jos on tiheä puusto niin siellä on ollut vähän lumisuojaa ja siellä on voinut puolukka kärsiä. Jonkun verran vaurioita on havaittu myös variksenmarjalla, mutta vähäisemmässä määrin. Se on ehkä myös kestävin näistä kolmesta marjasta.

Jalkasen mukaan metsä- ja tykkytuhoja on ollut sen sijaan Lapissa vähän. Tykkytuhoja on havaittu vain korkeilla paikoilla missä alijäähtynyt sade ja huurre aiheuttivat tykkyä.

Lue seuraavaksi