Kokeneenkin lintuharrastajan kiikarikäsi tärisee "sen oikean" kohdalla

Adrenaliiniryöppy on verrattavissa urheilusuoritukseen, kun silmään sattuu ruostepääsky tai hietatiira. Sydämentykytyksiä voi aiheuttaa myös tuiki tavallinen västäräkkikoiras auton kimpussa.

luonto
Miehet katsovat kiikareilla.
Risto Degerman / Yle

Kokenutkin lintuharrastaja voi mennä sekaisin adrenaliinin määrästä, kun oikea siivekäs osuu silmiin, myöntää Liminganlahden luontokeskuksen asiakasneuvoja ja lintuharrastaja Petri Lampila. Mies kiikaroi lintutornista pellolla pullistelevaa suokukkoa. Kyseinen laji ei aiheuta suurta sydämentykytystä, mutta erittäin harvinaista havaintoa Lampila vertaa urheilusuoritukseen.

– Kädet tärisevät, sydän hakkaa ja järkevä toiminta on joskus vaikeaa. Onneksi kameroissa on kuvanvakaimet, hän nauraa.

Viimeksi vakainta olisi tarvittu muutama päivä sitten, kun kohdalle osui ruostepääsky.

– Se on hädin tuskin vuosittainen laji Suomessa. Kyseessä oli vieläpä aasialainen alalaji, jota tavattu Suomessa vain kaksi kertaa aiemmin.

Sinkkutiira kesänvietossa

Työpaikan tiluksilla majailee myös harvinainen hietatiira, joka on vasta kolmas maassamme havaittu yksilö. Liminganlahdella se on tosin jo tuttu toveri.

– Tämä yksilö on tullut viidettä vuotta peräkkäin meille viettämään kesää, Lampila kertoo ja osoittaa parinsadan metrin päässä olevaa tornia, jossa muutama bongari odottaa linnun ilmestymistä.

Kädet tärisevät, sydän hakkaa ja järkevä toiminta on joskus vaikeaa. Onneksi kameroissa on kuvanvakaimet.

Petri Lampila

Lampila ei osaa arvioida, miksi kyseinen siivekäs haluaa viettää kesänsä juuri Limingassa. Puolisoakaan kun sille ei täältä löydy.

– Sitä pitäisi varmaan kysyä siltä itseltään, mies hymähtää.

Västäräkki auton kimpussa

Niinkin tavallinen lintulaji kuin västäräkki voi myös aiheuttaa sydämentykytyksiä – omalla tavallaan. Lampila tunnistaa tilanteen, jossa auton peilien kimpussa riehuva lintu aiheuttaa haittaa niin itselleen kuin menopelin omistajallekin.

– Koiras näkee peilissä kilpailijan ja yrittää raivokkaasti ajaa sitä pois. Paniikissa se ulostaa samalla.

Västäräkin hyökkäyksen kohteeksi joutunut auto kannattaa siirtää hetkeksi parkkiin muuaalle tai peittää sen peilit.

– Lintu voi muutoin hakata "vastustajaa" niin kauan että se itse kuolee, Lampila huomauttaa.