1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Luontojärjestöt esittävät Porkkalaa kansallispuistoksi

WWF Suomi ja Suomen Luonnosuojeluliitto esittävät kansallispuiston palauttamista Porkkalaan. Ympäristöministeriö selvittää Suomenlahden ja Saaristomeren alueiden kansallispuistojen laajentamismahdollisuuksia.

Porkkala
Tarvitseeko Suomi lisää kansallispuistoja ja missä kunnossa jo olemassaolevat puistot ovat? Aamu-tv:ssä keskusteltiin aiheesta WWF Suomen metsäasiantuntija Panu Kuntun kanssa.

Kirkkonummen Porkkalanniemen kärkeen perustettiin kansallispuisto ensimmäisten joukossa jo vuonna 1938. Puisto sijoittui Stora Träskön saarelle, mutta lakkautettiin parikymmentä vuotta myöhemmin Porkkalan vuokra-alueen palautuksen yhteydessä.

Kansallispuiston uudelleenperustamista on esitetty useaan otteeseen, ja nyt asia on jälleen ajankohtainen Suomenlahti 2014 -vuoden takia ansiosta.

Suomen Luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikön Matti Niemisen mukaan Porkkalan kansallispuisto olisi ainutlaatuinen kokonaisuus hakamaita, sisälahtia ja hyljeluotoja.

– Porkkalan kansallispuiston palauttaminen olisi paras tapa turvata tämän alueen luontoa ja kehittää alueen matkailumahdollisuuksia. Ennen kaikkea pääkaupunkiseudun ihmisten mutta myös ulkomaalaisten vieraiden iloksi, Nieminen sanoo.

Kansallispuisto lisäisi kulkuyhteyksiä Porkkalan saaristoon?

Luontojärjestöt esittävät yhdessä, että kansallispuisto perustettaisiin alkuvaiheessa valtion maille – Kirkkonummen, Siuntion ja Inkoon kuntien alueille. Ehdotuksen mukaan kansallispuistossa olisi 1 600 hehtaaria maata ja 8 000 hehtaaria vesialueita.

Kunnat voisivat myöhemmin halutessaan liittää kansallispuistoon omia virkistysalueitaan.

Luontojärjestöjen mukaan uudesta kansallispuistosta hyötyisivät paitsi luonto myös pääkaupunkiseudun asukkaat, matkailijat sekä yrittäjät.

– Kansallispuistot luovat ympärilleen luontomatkailua ja yritystoimintaa. Se on usein kuntien kannalta hyvinkin hyödyllinen asia ja tietysti tarjoaa ihmisille mahdollisuuksia päästä myös alueen saariin, kuvailee WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

2,5 miljoonaa Örön saaren kehittämiseksi Saaristomerellä

Torstaina luovutettavassa raportissaan WWF esittää myös, että Suomenlahden ja Saaristomeren jo olemassaolevia kansallispuistoja laajennettaisiin.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) lupaa, että asiaan palataan syksyllä, kun Metsähallituksen selvitys muun muassa Porkkalan mahdollisuuksista kansallispuistoksi valmistuu.

– Alueena Porkkala on jokseenkin pienehkö suhteessa kansallispuiston lakivaatimuksiin ja pirstaleinen. Sitä nyt arvioidaan, onko tällä kertaa edellytyksiä tähän Porkkalan kansallispuistostatukseen, Niinistö sanoo.

Ministeri kuitenkin lupaa, että selvityksen myötä kansallispuistoverkkoa kehitetään. Esimerkiksi Itäisen Suomenlahden ja Saaristomeren kansallispuistoihin voitaisiin ministerin mielestä liittää Natura-alueisiin liitettyjä arvokkaita hiekkasärkkiä.

Toinen tärkeä teema on ympäristöministerin mukaan matkailun kehittäminen.

– Kehysriihessä varmistui 2,5 miljoonaa euroa siihen, että kun Örön linnakesaari ensi vuonna tulee osaksi Saaristomeren kansallispuistoa, niin siitä kehitetään vetonaulakohde luontomatkailulle esimerkiksi kulkuyhteyksiä parantamalla, kertoo Niinistö tyytyväisenä.