Koe uusi yle.fi

Nuoret lopettavat ammattiopintoja – vääriä mielikuvia tosi-tv-ohjelmista

Opetushallitus etsii keinoja estääkseen nuorten ammatillisten opintojen keskeytyksiä. Esimerkiksi hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto ei aina vastaa nuorten reality-ohjelmista saamia mielikuvia kokin työstä. Uudellamaalla ammatillisen peruskoulutuksen eroamisprosentti on korkein.

Kotimaa
Käsillä tekeminen kiehtoo ammatillisessa koulutuksessa.
Käsillä tekeminen kiehtoo ammatillisessa koulutuksessa.YLE/ Olli Koski

Nuorille suunnatun ammatillisen peruskoulutuksen eroamisprosentti on lähennellyt kymmentä prosenttia koko maassa. Viime aikoina suuntaus on on ollut hivenen parempi, sillä lukuvuonna 2012-2013 eroamisprosentti laski 7,5 prosentin tasolle.

Parantuneen tilanteen taustalla on monia syitä, kertoo Stadin ammattiopiston rehtori Leena Mäkelä.

- Stadin ammattiopistossa on mietitty joustavia opintopolkuja ja perustimme vuoden 2013 loppupuolella avoimen ammattiopiston. Stadin ammattiopiston avoimet opinnot koppaavat ulkopuolelta kouluun nuoria, jotka eivät vielä tiedä, mihin lähtisivät. Lisäksi avoimet ammattiopinnot palvelevat koulun sisällä niitä nuoria, joilla keskeyttäminen on lähellä. Avoin ammattiopisto auttaa selvittämään, mitä he oikeasti haluavat tehdä.

Nuoret eivät tunne tutkintoja

Stadin ammattiopistossa helpotetaan myös koulutusalan vaihtoa, jotta opintoja ei tarvitsisi keskeyttää, jos ala ei tunnu omalta.

- Voi olla, että nuoret eivät tunne kovin hyvin näitä tutkintoja. Erityisesti pojat eivät osaa vielä peruskoulussa päättää, mikä ammatti heille sopii parhaiten omien ominaisuuksien ja toiveiden näkökulmasta, Mäkelä kertoo.

Kone- ja metallialan eroamisprosentti suurin

Vaikka parannusta on tapahtunut, Stadin ammattiopiston eroamisprosentti on peräti 14. Koulussa opetetaan muun muassa kone- ja metallialaa, jonka eroprosentti 9,8 lukuvuonna 2012-2013 oli yleisimpien perustutkintojen suurin koko maassa.

Myös Opetushallituksessa pohditaan, miten opintojen lopettamisia saataisiin vähennettyä.

- Kone- ja metallialan perustutkinnossa on paljon opiskelijoita, jotka eivät ole tulleet sisään ensimmäiselta hakutoivesijalta eli motivaatio ei ehkä ole ihan parhaimmillaan, sanoo ammatillisen koulutuksen läpäisyä seuraava Salla Hurnonen Opetushallituksesta.

Uusimaa eroamisten kärjessä

Uudellamaalla ammatillisten opintojen eroamisprosentti 9,4 on pari prosenttiyksikköä muuta maata huonompi.

Hurnosen mukaan ongelma on keskittynyt erityisesti pääkaupunkiseudun oppilaitoksiin.

- Uudellamaalla nuorten on helpompi työllistyä ja vaihtaa opinnoista toiseen, kun tarjontaa on enemmän.

Opinnot eivät vastaa mielikuvia

Opiskelijat saattavat päätyä vaihtamaan alaa, kun opinnot eivät vastaa heidän mielikuviaan työstä. Näin käy usein hotelli-, ravintola- ja cateringalalla, jonka eroamisprosentti 9,2 lukuvuonna 2012-2013 oli toiseksi korkein heti kone- ja metallialan jälkeen.

- Hotelli- ja ravintola-alan tutkinnossa on paljon perusteiden opiskelua aluksi. Mielikuvat televisio-ohjemissa esitetystä kokin työstä voivat olla erilaisia kuin opiskelun alkuvaihe, Hurnonen sanoo.

Stadin ammattiopiston rehtori Leena Mäkelä pitääkin tärkeänä, että opetusmenetelmiä muokataan vastaamaan oppilaiden odotuksia.

- Ammatilliseen opetukseen ehkä hakeudutaan, kun halutaan päästä irti perinteisestä koulumuotoisesta opetuksesta. Halutaan tehdä käsillä, ettei tarvitse istua koko ajan pulpetissa. Entistä enemmän pyritään siihen, että tekemällä oppiminen on keskiössä ja opiskelija voi oppia mahdollisimman paljon tekemällä ammatillista työtä.

Tutkinnosta valmistuvia on paljon näillä aloilla

Opiskelijamääriltään suurimmista perustutkinnoista sosiaali- ja terveysalan eroamisprosentti 6,5 oli yksi alhaisimmista lukuvuonna 2012-2013.

- Ala sinänsä on jo sellainen, että ihmisillä voi syntyä hyvä yhteishenki ja oppilaitoksessa on huolenpidon ja välittämisen ilmapiiri, Salla Hurnonen Opetushallituksesta toteaa.

Silti myös teknsillä aloilla onnistutaan. Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnossa eroamisproentti 4,4 oli maan alhaisin.

Alaa opiskellaan myös Stadin ammattiopistossa, kertoo tekniikan ja asennuksen toimialarehtori Leena Munukka.

- Hakijoita on paljon, ja se näkyy opiskelijavalinnoissa. Sisäänpääsykeskiarvo on korkeampi kuin monella muulla alalla, joten opiskelijoilla on hyvät opiskeluvalmiudet. He pääsevät opintoihin kiinni heti alkuvaiheessa ja kiinnittyvät niihin. Tavoitteena siintää selkeästi sähköasentajan ammatti.

Luvut ovat peräisin Opetushallituksen Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelman seurantaraportista. Läpäisyn tehostamisohjelmaan kuuluu kahdeksankymmentä prosenttia ammatillisen koulutuksen opiskelijoista.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Egypti

Analyysi: Egyptin synkkä päivä

Egypti

Suurlähettiläs Egyptin iskusta: Huomattavasti kovempi kuin aiemmat

Orjuus

Libyan orjahuutokaupat: CNN:n kuvat paljastivat ongelman, josta kaikki tiesivät

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän