1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Järvilohen pelastustalkoot: Rokkilipusta varoja kutualueille ja säännöstelyluukku Hiiskoskelle

Äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen pelastustalkoot ovat päässeet hyvään vauhtiin Pohjois-Karjalassa. Voimayhtiö Vattenfallin oli nostettava Ala-Koitajoen virtaamaa viime vuonna järvilohen poikastuotannon lisäämiseksi. Pelastusoperaatioon liittyvät toimenpiteet ovat käynnistyneet aikataulussa.

luonto
Helikopteri pudottaa soraa Ala-Koitajokeen.
Heikki Haapalainen / Yle

Pohjois-Karjalassa toimivien voimayhtiöiden kalataloudellisiin lupaehtoihin saatiin muutos korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä tammikuussa 2013. Järvilohen entisenä kutualueena tunnetun Ala-Koitajoen minimivirtaama oli nostettava kahdesta kuutiometristä sekunnissa talvikauden neljään ja kesällä kuuteen kuutiometriin sekunnissa. Tavoitteena on uhanalaisen Saimaan järvilohen poikastuotannon lisääminen.

Ensimmäisen vuoden aikana on laadittu seurantaohjelma ja käynnistetty useita hankkeita. Mukana järvilohen pelastustalkoissa Ala-Koitajoella ovat Pohjois-Karjalan ELY-keskus, Vattenfall, RKTL, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Itä-Suomen yliopiston biologian laitos. Virtaaman kasvun tuloksellisuutta järvilohen kannalta selvitetään vuoteen 2018 saakka.

Uusi säännöstelyluukku Hiiskoskelle  

Tänä kesänä voimayhtiö Vattenfall rakentaa Hiiskoskelle uuden säännöstelyluukun, jonka avulla uuden säännöstelyn mukainen juoksutus on helposti säädettävissä. Pamilon voimalaitoksen 1. koneiston peruskorjaus on myös valmistumassa. Vattenfallin ohijuoksutukset Pamilon voimalaitoksella tuhosivat äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen kutupesiä viime marraskuussa Ala-Koitajoella.

Vattenfall teettää lisäksi vuosina 2014-2015 joesta virtaus- ja elinympäristömallinnuksen. Mallinnuksen avulla voidaan selvitää järvilohen eri elinvaiheiden elinolosuhteita Ala-Koitajoen koskissa. Tavoitteena on, että kuuden vuoden kuluttua on olemassa riittävät selvitykset vähimmäisjuoksutuksen ja kalatalousvelvoitteen muuttamiseksi tai tarkistamiseksi.

Lisäksi Vattenfall rahoittaa RKTL:n kolmivuotista tutkimusta. RKTL on tehnyt jo vuosia järviloheen liittyviä tutkimuksia Ala-Koitajoella. Vattenfall, Suomen luonnonsuojeluliitto ja ELY-keskus ovat jo kunnostaneet kutusorakkoja.

Ilosaarirockin lipunostajat voivat rahoittaa kutualueita

Suomen luonnonsuojeluliitto tekee yhteistyötä Ilosaarirockin kanssa. Ostamalla Ilosaarirockin ympäristölipun voi lahjoittaa kolme euroa luonnonsuojeluliitolle. Lipulla kerätyt varat käytetään järvilohen kutualueiden kunnostamiseen Ala-Koitajoella.

Ilosaarirock on jo aiemmin päättänyt tukea järvilohen suojelua parilla tuhannella eurolla. Tukeminen liittyy Ilosaarirockin ympäristötyöhön ja hiilijalanjälkitutkimukseen.

Lue seuraavaksi