1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Huhtikuun globaalit lämpötilat mittaushistorian ennätystasolla

Huhtikuun keskimääräiset ilman lämpötilat olivat samalla tasolla kuin ennätysvuonna 2010. Merivesien lämpötilat olivat mittaushistorian 4. lämpimimmät.

Luonto
Valkovuokot kukkivat mättäänä Vantaalla keväisessä lämmössä pääsiäispäivänä 20. huhtikuuta.
Valkovuokot kukkivat mättäänä Vantaalla keväisessä lämmössä pääsiäispäivänä 20. huhtikuuta. Ritva Siltalahti / Lehtikuva

Maapallon ilmaston lämpötila oli huhtikuussa korkeimmalla tasolla, mitä koskaan on mitattu. Keskimääräiset lämpötilat sivusivat vuoden 2010 huhtikuun ennätystasoa.

Asiasta kertoo Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan vertailukelpoisia mittauksia on tehty vuodesta 1880 lähtien.

Kun mantereella ja merialueilla tehdyt lämpötilamittaukset erotetaan toisistaan, molemmat olivat NOAA:n mukaan huhtikuussa historian kolmanneksi korkeimmat.

Pohjoisen pallonpuoliskon maa- ja merialueiden lämpötilat olivat yhtä korkeat kuin vuoden 2012 ennätyskuukauden aikana. Tästä suuri osa selittyy keskisen Siperian huomattavalla lämpöaallolla. Laajalla alueella vallitsi lämpötila, joka ylitti vuosien 1981 - 2010 keskimääräisen lämpötilan yli viidellä asteella.

Samalla suurin osa Euraasian mannerta ja Pohjois-Afrikkaa oli myös tavanomaista lämpimämpi. Vain eräät osat Pohjois-Amerikan keski- ja itäosista olivat tavanomaista viileämpiä.

Eteläisen pallonpuoliskon maa- ja merilämpötilat olivat mittaushistorian 4. lämpimimmät.

Valtamerten vesien lämpötilat olivat keskimäärin mittaushistorian kolmanneksi lämpimimmät. Tyynenmeren koillisosassa jatkui jo aiemmin havaittu trendi, eli alueen lämpötiloissa mitattiin uusi ennätys, samoin kuin eräillä muilla vesialueilla.

NOAA:n mukaan huhtikuussa vallitsivat Tyynellämerellä ilmasto-olojen suhteen neutraalit olosuhteet. Tilanne on nyt muuttumassa siten, että el Nino -sääilmiön uskotaan loppuvuonna vahvistuvan. El Nino nostaa pintalämpötiloja Tyynenmeren itäosassa ja kasvattaa siellä sademäärää. Vastaavasti meren länsiosassa, kuten Australiassa ja Indonesiassa, sademäärä voi vähentyä.