Vietnam harkitsee Etelä-Kiinan meren kiistan viemistä oikeuteen

Kiina kiistelee merkittävän merialueen hallinnasta useiden maiden kanssa. Filippiinit veivät maaliskuussa kiistan merialueesta Haagin sovittelutuomioistuimen päätettäväksi.

Ulkomaat
Kiistelty Johnson South Reefin alue Etelä-Kiinan merellä.
Kiistelty Johnson South Reefin alue Etelä-Kiinan merellä. AFP / Lehtikuva

Vietnamin pääministeri Nguyen Tan Dung sanoo maan harkitsevan oikeustoimia Kiinaa vastaan Etelä-Kiinan meren kiistan vuoksi. Dung sanoo Vietnamin pyrkineen löytämään ratkaisu kiistaan neuvottelemalla, mutta Kiinan vastaukset ovat olleet uhkailu ja voimankäytön lisääminen.

Vietnamin ja Kiinan suhteet ovat heikentyneet sen jälkeen, kun Kiina siirsi öljyporauslautan kiistellylle merialueelle. Kiinan valtion omistaman öljy-yhtiön CNOOC:n porauslautta sijaitsee 240 kilometrin päässä Vietnamin rannikosta.

Vietnam katsoo porauslautan olevan sen talousalueella, joka ulottuu 200 meripeninkulman, eli noin 370 kilometrin, päähän sen rannikosta. Kiinan mukaan öljynporauslautta on täysin sen aluevesillä. Yhdysvallat on kuvaillut Kiinan toimia "provokatiivisiksi".

Dung sanoo Kiinan toiminnan vaarantavan kansainvälisen kaupankäynnin ja talouskriisistä toipumisen. Etelä-Kiinan merellä kulkee tärkeitä merenkulkureittejä.

Filippiinit käynnisti jo oikeustoimet Kiinaa vastaan

Kiina on vaatinut itselleen noin 90 prosenttia Etelä-Kiinan merestä. Vietnamin lisäksi merialueesta Kiinan kanssa kiistelevät Filippiinit, Malesia, Brunei ja Taiwan. Maaliskuussa Filippiinit veivät kiistan YK:n alaisen Haagin sovittelutuomioistuimen käsiteltäväksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kiinan toiminta Etelä-Kiinan merellä joutuu kansainvälisen tarkastelun kohteeksi.

Vietnam on kertonut seuraavansa tarkasti Filippiinien ja Kiinan välistä oikeustaistoa, johon odotetaan saatavan päätös ensi vuoden loppuun mennessä. Vietnamilla on myös mahdollisuus liittyä Filippiinien ajamaan oikeusjuttuun.

Jos sovittelutuomioistuimen päätös olisi Kiinan vastainen, se saattaa asiantuntijoiden mukaan johtaa uusiin oikeustoimiin Kiinaa vastaan. Oli kansainvälisen oikeuden päätös mikä tahansa, sen toteutumisen varmistaminen on vaikeaa, sillä YK:n merioikeusyleissopimuksessa ei ole määritelty valvovaa tahoa tämän kaltaiseen tilanteeseen.

Lähteet: Reuters, AP