Venäläisten mökkikaupat ovat hiipuneet huippuvuosista

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan ostovoiman heikentyessä venäläiset asiakkaat etsivät yhä halvempia kohteita.

Kotimaa
YLE / Sanna Niskanen

Venäläisten mökkikauppa on hiipumaan päin Suomessa. Itä-Suomen yliopiston tuore selvitys kertoo, että venäläiset ovat entistä hintatietoisempia siitä minkälaiseen kohteeseen sijoittavat.

Kiinteistökauppoja tehtiin Suomessa viime vuonna miltei puolet vähemmän kuin huippuvuonna 2008. Vuonna 2013 tehtiin noin 400 asuntokauppaa.

Venäläiset eivät enää tutkimuksen mukaan etsikään pelkästään suuria ja kalliita loma-asuntoja, vaan myös vaatimattomampia ja hintatasoltaan alhaisempia vapaa-ajan asuntoja. Kysynnän heikentymisen taustalla vaikuttaa esimerkiksi Venäjän ruplan ostovoiman heikentyminen.

– Ostovoima on laskenut venäläisillä. Turistien määrästä huomaa, ettei rahaa käytetä entiseen tapaan, tutkija Olga Lipkina Itä-Suomen yliopistosta kertoo.

Toisaalta ilmiötä selittää myös se, että Venäjän keskiluokka on kiinnostunut Suomen mökeistä.

– Keskiluokka on alkanut käymään ulkomailla ja haluaa viettää vapaa-aikaa Suomessa. Tietysti keskiluokalla ei ole varaa luksusasuntoihin, joten he etsivät halvempia kohteita.

Mökkikauppoja tehdään erityisesti Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa

Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus tutkii tehtyjä mökkikauppoja Etelä-Savon alueella.

Tutkijat kertovat, että suurin osa venäläisten mökkikaupoista keskittyy juuri Etelä-Savoon ja Etelä-Karjalaan.

Alue kiinnostaa venäläisiä monista syistä. Tutkimuksen mukaan venäläiset ostavat kiinteistöjä läheltä vakituista asutusta ja palveluita verrattaessa alueen kaikkiin vapaa-ajan asuntoihin.

– Jos katsoo Etelä-Savon kiinteistökauppoja, niin melkein kaikki kaupat ovat 200 kilometrin päässä raja-asemilta, joten etäisyyksillä on merkitystä.

– Etelä-Savossa kiinnostaa tietenkin myös Savonlinna ja Saimaan vesistö, jotka ovat tunnettuja kohteita Venäjällä.

Rajoitukset uhkaavat mökkikauppaa

Tutkijoiden mukaan loma-asuntojen kaupoissa olisi kasvun varaa Suomessa kasvun varaa, mutta sitä hankaloittaa monet uhkatekijät.

Esimerkiksi Ukrainan kriisi, Suomen imago ja kilpailu muiden maiden kanssa lomailijoista vaikuttavat keskeisesti mökkikauppoihin.

– Kilpailu on kovaa. Kohteita etsitään myös esimerkiksi Ruotsista, Espanjasta ja Italiasta. Joskus kauppojen yhteydessä tarjotaan jopa bonukset kaupan päälle, kuten oleskeluluvat, Olga Lipkina kertoo.

Olga Lipkinan mielestä myös rajoitukset haittaavat kauppaa. Suunnitteilla on lakialoite venäläisten maanosto-oikeuden rajoittamisesta, jonka hän uskoo vaikuttavan haitallisesti mökkikauppaan tulevaisuudessa.

Maakunnat voisivat vaikuttaa alueensa vetovoimaisuuteen puolestaan entistä aktiivisemmalla markkinoinnilla. Venäläiset vapaa-ajan asukkaat kaipaisivat tutkimuksen perusteella entistä enemmän tietoa palveluista ja alueella olevista säännöistä sekä virkistysmahdollisuuksista.

– Etelä-Savossa tulisi lisätä aktiivista markkinointia venäjän kielellä ja venäläisessä mediassa sekä sosiaalisessa mediassa. Myös messuilla pitäisi tuoda aluetta vieläkin aktiivisemmin esiin, Lipkina kertoo.