1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Oulun Meri-Toppilassa jaetaan ruoka-apua huutelijoista huolimatta

Ruokajonossa on esiintynyt rasistista huutelua, mutta vapaaehtoiset luottavat asioiden järjestyvän. Kerran viikossa jaettavia ruokakasseja hakee parisensataa henkilöä.

Kuva: Taneli Kärki / Yle

Punaisen Ristin paikallisosaston ruoka-apu on toiminut reilun vuoden ajan Oulussa. Meri-Toppilan Paakakadulla sijaitsevassa Toppila-Centerissä jaetaan maanantaisin lahjoituksia sisältäviä ruokakasseja apua tarvitseville.

Ruoka-apu jaetaan täysin vapaaehtoistyöntekijöiden avulla. Työvoima on riittänyt tähän asti, mutta Oulun osaston tiedottaja Sanna Tuorilan mukaan uusille käsipareille löytyy aina tilausta.

– Vähintään kahdeksan täytyy olla, että homma pyörii sujuvasti. Joskus on ollut niin iloinen tilanne, että parikymmentäkin vapaaehtoista on tullut.

Ruokakassit täyttyvät paikallisten toimijoiden lahjoitusten avulla.

– Saamme kolmelta eri lahjoittajalta tuotteita. Kuutisen sataa leipäpussia, maitotuotteita, jogurttituotteita ja viimeisen käyttöpäivän ruokaa, Tuorila laskee.

Pari sataa tyytyväistä asiakasta

Pyrimme pitämään huolen, että turvallisuus ennen kaikkea ja hätätilanteessa soitamme poliisit paikalle.

Sanna Tuorila

Ruokatarvikkeista luopuvat yritykset ovat tyytyväisiä Punaisen Ristin hakiessa vanhenevat tuotteet pois käsistä.

– Ilman muuta! Jos vaikkapa marketin lihat menisivät muuten lihamyllyn kautta jätteisiin, niin onhan se aivan lottovoitto, että saadaan ne tällä tavalla hyötykäyttöön.

Yli vuoden toiminnan jälkeen apua tarvitsevien viikoittainen määrä on vakiintunut sadan ja kahdensadan paikkeille. Parhaat paikat menevät yleensä aikaisin.

– Mitä olen talvellakin tässä yhden kahden aikaan iltapäivällä piipahtanut, niin silloin on jo ensimmäiset jonottajat paikalla. Jonoon tullaan kyllä ajoissa, Tuorila kertoo.

Huutelijat poikkeustapauksia

Viime aikoina on kerrottu jonottajien joukossa olleista henkilöistä, jotka ovat huudelleet asiattomuuksia muille läsnäolijoille. Tuorilan mukaan tällaiset tapaukset eivät ole tavanomaisia.

– Kuulin itsekin sitä levotonta huutelua. Tokihan me olemme huolissamme siitä ja eihän se ole mukava olla tuolla pihalla jos siellä saa pelätä. Pyrimme pitämään huolen, että turvallisuus ennen kaikkea ja hätätilanteessa soitamme poliisit paikalle.

Tunnelmaa hetkellisesti kiristäneen huutelun sisältö oli ollut luonteeltaan rasistista.

– On aikaisemminkin muutaman kerran ollut vastaavaa. Meillähän on monen maalaisia jonottajia ja myös vapaaehtoisia. Ainahan ihmismassaan mahtuu kaikenlaista kulkijaa – myös näitä huutelijoita, Tuorila toteaa.

Huutelutapaus ei vaikuttanut ruoka-avun varsinaiseen jakeluun. Vapaaehtoistyöntekijät luottavat positiiviseen asenteeseen.

– Kaikki meni kuitenkin lopulta hyvin ja uskon siihen, että hymy voittaa aina lopulta, toteaa Tuorila hymyillen.

Taneli Kärki / Yle Oulu