Kunnilla ei ole rahaa katujen päällystämiseen – Pietarsaari repii asfalttia pois

Useat kaupungit tarvitsisivat kaksinkertaisen määrän rahaa katujensa kunnostamiseen. Kokkolassa pitkään esillä ollut Sannanrannantien päällystys toteutuu tänä kesänä.

liikenne
Pyöräilijä ajaa vaurioituneella asvaltilla.
Hanna Lumme / Yle

Pietarsaari tarvitsisi heti kaksi miljoonaa euroa huonokuntoisimpien katujen korjaukseen ja sen jälkeenkin vielä nykyisen vuosibudjetin kaksinkertaistamista noin puoleen miljoonaan euroon.

– Silloin pystyttäisiin pitämään kadut tyydyttävässä kunnossa, jopa hyvässä kunnossa joskus 50 vuoden kuluttua. Siihen asti paikataan reikiä, kertoo kaupungininsinööri Harri Kotimäki.

Nyt tilanne on hankala. Etenkin viime talvena kun lumi ei suojannut asfalttia, nastat ja routa nakersivat pintaa.

– Reikiä on paljon ja niitä yritetään paikata sitä mukaan kun niitä tulee. Kyllähän se käytännössä rupeaa olla entistä vaikeampaa, koska kulumista tapahtuu koko ajan ja keskustassakin näkyy, että ei siellä ole kuin sentti tai pari päällystettä, kun sitä pitäisi olla useampi sentti.

Pietarsaari on joutunut repimään muutamia katuja asfaltilta takaisin soralle, näin toimitaan tänäkin kesänä parin kadun osalta..

– Tämä on suuntaus, jota valtiokin joutuu tekemään näillä vähäliikenteisimmillä teillä. Sorapintaisten teiden kunnossapito on kuitenkin helpompaa ja halvempaa kuin huonon, routineen asfaltin paikkaileminen.

Pietarsaari on investoinut viime vuosina noin 250 000 euroa saneerattujen ja uusien katujen päällysteisiin. Takavuosista on leikattu noin 300 000 euroa. Pietarsaari on yleensä päällystänyt noin 2 kilometriä uusia katuja vuosittain. Pienempi investointibudjetti tarkoittaa käytännössä, että uudet kadut jäävät nyt kesken eli ilman päällystettä.

– Huonokuntoisimmat kadut ovat tosi huonoja, joten monelta jää huomaamatta, että kaikista Pietarsaaren asfaltoiduista kaduista reilu kolmasosa on vielä hyvässä tai erittäin hyvässä kunnossa vuonna 2012 tehdyn kuntokartoituksen mukaan, lohduttaa Kotimäki.

Kokkolassa Sannanrannantielle vihdoin päällyste

Kokkolassa uusien katujen päällystämisiin on varattu puoli miljoonaa euroa. Tosin tästä yli viidennes kuluu viime vuonna päällystetyn Ouluntien reunakivi-, viher- ja viimeistelytöihin.

– Kokkolan tavoitteena on, että uudet kadut päällystettäisiin kolmen vuoden kuluessa, nyt aikaa menee noin viisi vuotta. Nyt saimme hieman ylimääräistä, että voimme kiriä umpeen aikataulua

Vanhojen katujen korjauksiin Kokkolalla kuluu noin 300 000 euroa. Summa on junnannut paikoillaan vaikka uusia katuja rakennetaan vuosittain kolmesta neljään kilometriä.

Hieman valoa tuo myös Sannanrannantien päällystäminen. Asiasta on tehty vuosien varrella useita valtuustoaloitteita, nyt budjettiin oli korvamerkitty 100 000 euroa.

Kannuksessa tarve kaksinkertainen

Kannuksessa uutta pintaa saavat tänä kesänä Urheilutie, Tokoinkatu, Liikuntatie ja Tukkitien pätkä keskustassa. Kannuksen päällystystöihin käyttämä raha vaihtelee suuresti vuosittain taloustilanteesta riippuen, haarukka on viime vuosina ollut 10 000 - 50 000 euroa. Tänä vuonna kuluu noin 30 000 euroa.

– Tarve olisi kaksinkertainen. Olemme saaneet hoidettua akuutit tapaukset. Tulevaisuudessa infran rakentamiseen on tarkoitus panostaa enemmän. Hyväkuntoiset kadut lisäävät kaupunkilaisten viihtyvyyttä, muistuttaa Kannuksen tekninen johtaja Tapio Erkkilä.