Kellonajat eivät täsmää – mitä tapahtui Suomen ilmatilassa myöhään tiistaina?

Reagoivatko Suomen Hornetit tunteja myöhässä Venäjän valtion koneiden ilmatilaloukkauksiin? kysyy Yle Uutisten toimittaja Anne Pirskanen.

Kotimaa
Hornet.
Yle

Tiistaina kaksi Venäjän valtion lentokonetta loukkasi Suomen ilmatilaa. Puolustusvoimien mukaan ensimmäinen loukkaus tapahtui noin kello 15 ja toinen noin kello 18. Puolustusministeri, pääministeri ja eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ovat kilvan kiitelleet julkisuudessa, kuinka hienosti ja nopeasti Suomen Hornetit saatiin taivaalle tunnistuslennolle. Jokin tässä kuitenkin mättää.

Mitä tapahtui Suomen ilmatilassa tiistaina noin kello 22? Puolustusministeriö on myöntänyt, että Hornetit lähetettiin tarkistuslennolle, ja Itä-Uudellamaalla kuultiinkin valtava pamahdus, kun tarkistuslennolla ollut Hornet rikkoi äänivallin. Mutta tämä pamahdus kuultiin aika tarkalleen kymmenen aikaan illalla, eli neljä tuntia sen jälkeen kun myöhäisempi ilmatilarikkomus oli tapahtunut.

Tapahtuiko kolmas ilmatilaloukkaus, joka yritettiin estää? Vai reagoitiinko niin hitaasti, että venäläisten koneiden miehistö olisi saunonutkin siinä ajassa?

Anne Pirskanen

Torstaina puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö kertoi Ilta-Sanomille,että Suomen koneet pääsivät tarkistuslennolle Suomenlahden päälle 5–10 minuutissa. Hänen mukaansa äänivallin ylittäminen johtui siitä, että Horneteilla oli silloin kiire tarkistamaan venäläiskoneita. Aänivalli kuitenkin ylittyi vasta iltakymmeneltä. Kävin itse keskiviikkona haastattelemassa Sipoossa pamauksen kuulleita ihmisiä, ja osa kertoi olleensa jo nukkumassa pamahduksen kuultuansa.

Kysyin puolustusministeriön viestintäjohtaja Max Arhippaiselta keskiviikkoiltana kerrottujen aikataulujen epätäsmäävyydestä. Arhippainen myönsi, että äänivalli rikkoutui kymmenen maissa tiistai-iltana. Hänen mukaansa jotain ehkä käytiin tarkistamassa tuolloin, mutta operatiivisista toimista ei kerrota julkisuuteen tarkemmin. Hän ei suostunut kertomaan, tehtiinkö myöhään illalla uusi tarkistuslento vai lähtivätkö Suomen Hornetit neljä tai jopa seitsemän tuntia myöhässä tarkistuslennolle.

Oliko kymmenen maissa illalla tapahtumassa kolmas ilmatilaloukkaus, joka yritettiin estää? Vai reagoitiinko niin hitaasti, että venäläisten koneiden miehistö olisi ehtinyt jo kotiinsa ja saunonutkin siinä ajassa? Aikataulut eivät täsmää – mitä jätetään kertomatta?