Crossikouluun ei tulla päivähoitoon

Motocross-harrastus on koko perheen toimintaa. Monista muista harrastuksista poiketen junnuista täytyy pitää huolta myös harjoitusten aikana. Jo pelkästään vastuuasioiden vuoksi vanhempien läsnäolo on välttämätöntä.

Kotimaa
Kuvassa junioricrossareita Kaakamon moottoriradalla
Yle / Juha Peltoperä

Pitkään harrastuksessa mukana ollut PolarCross MK:n junioripäällikkö Kimmo Lammi tietää, että harrastus vaati paljon vanhemmilta.

– Eihän siinä pitäisi olla mitään ongelmaa. Ollaan yhdessä, hoidellaan varusteita, huolletaan pyöriä ja matkustellaan ympäri maakuntia. Joskus jopa ulkomaillekin, muistuttaa kahden crossipojan isä Kimmo.

PMC:n kesäkauden avaustilaisuus Kaakamossa keräsi crossista kiinnostuneita perheitä radalle mukavasti. Tulokkaat saattoivat kysellä veteraaneilta kokemuksia lajista, ja näkivät, kuinka hiekka pöllyää ja koneet laulavat.

Hurjaltahan se saattaa näyttää, mutta kun liikkeelle lähdetään A:sta ja ja mennään Ö:hön saakka valvotussa opastuksessa, niin taito karttuu.

Nelivuotias veteraani

Matias Järvenpää "neljävee" on harrastanut crossia jo kaksi vuotta. Lajin pariin mentiin siis kahdenikäisenä. Myös pikkusisko Sonja rakastaa mönkkärin ja mopon kyytiä jo nyt ylikaiken. Perheen äiti Minna ei pidä harrastusta vaarallisena.

Sonja, Matias ja Minna Järvenpää
Juha Peltoperä / Yle

– Kun asiat tehdään valvotusti ja totutellaan ajamiseen, niin en näe tässä harrastuksessa mitään ongelmaa. Toki varovainen täytyy olla ja kaikkien varusteiden pitää olla kunnossa, pohtii äiti Minna. Hän jättää ainakin tässä vaiheessa harrastuksen vielä Järvenpään miesten harrastukseksi. Mutta jos se Sonja sitten...?

Matias muistaa jarrukahvat tarkasti

Tallipäällikkö isä kysäisee muistaako Matias kumpi kahva on etujarru ja kumpi takajarru?

– Tämä ja tämä, tulee Matiaksen vastaus ihan oikein. Isä kertaa vielä säännöt radalle menoon. Nekin ovat hienosti kahden vuoden kokemuksella menneet perille.

– Pittää kattoa ko mennee tuonne radalle ettei kettään tuu mistaan suunnasta, kuittaa Matias vakuuttavasti ja vääntää kahvasta kierrokset kohdalleen.