1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Thaimaan armeija otti hallitusvallan ja kumosi perustuslain

Armeijan komentajan mukaan kaksi päivää sitten julistettu poikkeustila ei riitä rauhoittamaan Thaimaata. Sotilaat pidättivät mielenosoitusten ja vastamielenosoitusten johtajat kesken neuvottelujen, joissa etsittiin ratkaisua Thaimaan pitkäaikaiseen poliittiseen kriisiin.

Ulkomaat
Kuvankaappaus televisioidusta tiedotustilasuudesta 22. toukokuuta. Kuvan keskellä puhuu Thaimaan armeijan päällikkö Prayuth Chan-ocha.
Kuvankaappaus televisioidusta tiedotustilasuudesta 22. toukokuuta. Kuvan keskellä puhuu Thaimaan armeijan päällikkö Prayuth Chan-ocha. Reuters

Thaimaan armeijan komentaja on ilmoittanut armeijan ottaneen hallitusvallan Thaimaassa ulkomaansuhteita lukuun ottamatta. Perustuslaista ovat toistaiseksi voimassa vain kuningasvaltaa koskevat osat, ilmoitti armeijan edustaja joitakin tunteja vallankaappausuutisen jälkeen.

Maahan on julistettu öinen ulkonaliikkumiskielto, ja yli viiden ihmisen kokoontumiset on kielletty. Kaikki tv- ja radiokanavat on määrätty välittämään vain armeijan tiedotteita ja isänmaallista musiikkia normaalien ohjelmiensa sijaan, ja ihmisiä on kehotettu olemaan lietsomatta ristiriitoja sosiaalisessa mediassa.

Armeija julisti maahan poikkeustilan kaksi päivää sitten ja otti maan uutisvälineet valvontaansa. Tuolloin kuitenkin vakuutettiin, että kyseessä ei ollut vallankaappaus.

Kenraali Prayuth Chan-ochan mukaan asevoimien oli nyt laajennettava valtuuksiaan järjestyksen palauttamiseksi ja poliittisten uudistusten tekemiseksi.

– Jotta maa palaisi mahdollisimman pian normaalitilaan, kansallisen rauhanturvakomitean oli pakko ottaa valta. Väkivalta Bangkokissa ja monissa muissa paikoissa on johtanut viattomien ihmisten kuolemaan ja omaisuuden tuhoamiseen ja uhkasi yltyä entisestään, kenraali perusteli televisiopuheessaan.

Samalla hän kehotti kaikkia kansalaisia pysymään rauhallisina ja virkamiehiä jatkamaan töitään normaalisti. Maassa oleville ulkomaalaisille hän lupasi asevoimien suojelusta.

Thaimaan kansallisen rauhanturvakomitean muodostavat armeijan lisäksi ilmavoimat, laivasto ja poliisi. Prayuth on komitean johtaja.

Sotilaat keskeyttivät poliittiset neuvottelut

Hieman ennen vallankaappausilmoitustaan armeija oli noutanut sekä hallituksen vastaisten että sitä kannattavien protestien johtajan kesken armeijan määräämän kokouksen, jossa neuvoteltiin ratkaisusta poliittiseen umpikujaan.

Useita satoja sotilaita tuli kokouspaikalle ja vei protestijohtajat mukanaan. Neljän kokoukseen osallistuneen ministerin kerrotaan olevan yhä rakennuksessa sotilaiden piirittäminä.

Armeija ilmoitti myös lähettävänsä sotilaita ohjaamaan protestoijat pois mielenosoituspaikoilta.

Silminnäkijän mukaan sotilaat ovat ampuneet ilmaan hajottaakseen tuhansien hallituksen kannattajien mielenosoituksen pääkaupungin Bangkokin länsilaidalla. Uutistoimisto Reuters kertoi toiselta protestipaikalta, että mielenosoittajat ovat poistumassa rauhallisesti.

Uusin protestiaalto alkoi puoli vuotta sitten

Thaimaassa on ollut levotonta vuoden 2006 sotilasvallankaappauksesta asti. Armeija syrjäytti tuolloin pääministeri Thaksin Shinawatran, jonka kannattajat ja vastustajat ovat sen jälkeen järjestäneet mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia.

Thaksin elää ulkomailla välttääkseen häntä uhkaavan korruptiotuomion, mutta kotimaansa politiikassa hän on edelleen keskeinen mielipiteitä jakava ja tunteita kuohuttava hahmo.

Toukokuun alussa syrjäytetty pääministeri Yingluck Shinawatra on hänen sisarensa, jota arvostelijat syyttivät veljensä ohjastamaksi sätkynukeksi. Yingluck joutui syrjään oikeuden katsottua, että hän oli käyttänyt valtaansa väärin.

Thaksinin tukijat ovat voittaneet kaikki vaalit sitten vuoden 2001. Puolueella on vahva kannatus hänen politiikastaan hyötyneen maaseutuväestön ja työläisten keskuudessa. Yingluck järjesti vaalit viime helmikuussa, mutta oppositio haittasi äänestämistä ja perustuslakituomioistuin julisti tuloksen laittomaksi.

Thaksinin vastustajat ovat pääosin Bangkokin keskiluokkaa. Heidän mukaansa Thaksin hankki miljardinsa liikemiehenä laittomin keinoin ja johti maata samalla tavoin.

Katuprotestien uusin aalto alkoi viime marraskuussa armahduslakiehdotuksesta. Oppositio epäili, että lain nojalla Thaksin olisi voinut palata kotimaahan ilman vankeusrangaistuksen uhkaa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi