Muotialan kansainvälinen kerma kerääntyy Helsinkiin

Muotitapahtuma Pre Helsingissä etsitään muodin uusia mahdollisuuksia ja rajoja. Nuoret suunnittelijat saavat mallistonsa esille ja muotialan huippunimet vierailevat heidän ateljeissaan. Tapahtuman tavoitteena on nostaa kotimainen muotiteollisuus nousuun. Mukana ovat muun muassa Marimekko ja Samuji.

Mallit valmistellaan huolellisesti muotinäytökseen. Kuva: Meri Karhu

Pre Helsinki -tapahtumaan kuuluva For Fashion´s Sake -seminaari tuo Helsinkiin joukon kansainvälisiä muodin huippunimiä.

Ranskalaisen Michéle Lamy on luotsannut Rick Owensin ja Greth Pugh´n muotitalot menestykseen. Ranskalaisen hattusuunnittelijan Stephen Jonesin asiakkaita taas ovat Louis Vuitton, Comme des Garcons ja Marc Jacobs.

Seminaarin järjestää Aalto-yliopiston vaatetussuunnittelun ja pukutaiteen koulutusohjelma.

Muotitaiteen professorin Pirjo Hirvosen mukaan muodin ammattilaisten on seurattava jatkuvasti yhteiskuntaa.

- Muoti on ajan tulkintaa. Muoti reflektoi ilmassa, ympäristössä ja maailman eri tilanteissa. Niitä yhdistellään ihmisen omaan olemukseen ja pukeutumistarpeeseen. Tähän liittyy vielä muu kehityskulku eli miten teknologia ja materaalimaailma kehittyvät.

Suomalainen suunnittelu kansainvälisellä tasolla

Hirvosen mielestä suomalainen suunnittelu kestää kansainvälistä vertailua.

- Olemme rakentamassa uutta ekosysteemiä. Suomesta on hävinnyt oma vaateteollisuus, mutta tämä on uudenlainen tuleminen ja nyt noustaan ihan toisenlaisella volyymillä ja lähtökohdilla.

Pre Helsinki järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Tapahtumassa esiteltyjä brändejä nähtiin myös New Yorkin ja Pariisin naisten muotiviikoilla.

Voimaa verkostoista

Hirvonen uskoo, että suomalaiset muodin ammattilaiset saavat markkinoilla jalansijaa verkostoitumalla.

- Yhdessä tekeminen on se pohja ja voima, jolla voidaan saada jotain suurempaa aikaiseksi.

Näytös14 esittelee suomalaisen muotialan opiskelijoiden ja tuoreiden ammattilaisten töitä Suvilahden Kattilahallissa perjantaina 23.5.

Mukana on muun muassa Samuji, jonka malliston materiaalit hankitaan eurooppalaisilta ja japanilaisilta toimittajilta ja tuotetaan eurooppalaisilla valmistajilla. Tuotteita myydään Suomessa ja muualla Euroopassa sekä Aasiassa ja Amerikassa.

Samuji lanseerasi ensimmäisen naisten mallistonsa keväällä 2011, mutta tapahtumassa on mukana myös jo suomlaiseksi perinteeksi muodostunut Marimekko.

- Marimekko avaa tapahtumassa sitä, miten designtraditio ilmentyy tänä päivänä nuorten suunnittelijoidemme käsissä uusissa mallistoissamme. On todella hieno asia, että tällainen suomalaisen muodin kansainvälistymistä ja verkostoitumista edistävä forum järjestetään vuosittain, sanoo markkinointijohtaja Tiina Alahuhta-Kasko.

Lahjakkuuksilla on sisäsyntyinen intuitio ja intohimo

Lisäksi näytöksessä on nähdään Aalto-yliopistosta valmistuneen Satu Maarasen uusi naistenvaatemallisto. Maaranen voitti Festival de Mode á Hyéres´n pääpalkinnon vuonna 2013.

Miten lahjakkuuksia osataan siivilöidä lukuisten muotialalle hakeutuvien joukosta?

- Pitää löytää potentiaali: kenessä on niitä aineksia, että pystyy vuosien ja erilaisten prosessien sekä opetuskeissien kautta kasvamaan ja kypsymään, että näkee asioita, Hirvonen sanoo.

Muodin ammattilaiselta edellytetään myös vahvaa ideointikykyä ja omaperäistä näkemystä.

- Olennaisinta on, että valituilla henkilöillä on sisäsyntyinen intohimo ja intuitio lähteä havainnoimaaan ilmiöitä, aikaa sekä ihmisten mieltymyksiä, käyttäytymistä ja kaipuita. Näitä asioita tulkitaan ihmisten asusteiden ja pukeutumisen kautta, kertoo Hirvonen.