Lahden satamassa pesii 6 000 lokkia – "yhdyskunta on saavuttanut lakipisteensä"

Sataman aallonmurtajalla kuoriutuu näinä päivinä tuhansia lokinpoikasia. Suomen suurinta naurulokkiyhdyskuntaa seuranneen lintuharrastaja Pekka Saikon mukaan yhdyskunta ei voi enää kasvaa. Aallonmurtajalla pesii 3 000 lokkiparia eli noin 6 000 lokkia.

luonto
Lahden sataman aallonmurtajan naurulokkiyhdyskunta
Lahden sataman aallonmurtajalla pesii noin 3000 lokkipariaVihtori Koskinen/ Yle

Hollolalainen lintuopas ja aktiivinen lintuharrastaja Pekka Saikko on seurannut alusta asti lahtelaisen naurulokkiyhdyskunnan muodostumista. Nollasta lokkiyksilöstä lähdettiin vuonna 1997, kun aallonmurtaja rakennettiin.

Nyt lokkeja pesii sataman edustalla noin 3 000 paria eli lintuja on kuutisen tuhatta.

– Yhdyskunta on ollut samansuuruinen viime vuodet. Tuntumani on, että yhdyskunta on saavuttanut lakipisteensä. Se ei enää kasva, Saikko summaa.

Lokkien pääluku kuitenkin kasvaa kesäisin hetkellisesti lokinpoikasten kuoriuduttua. Ensimmäiset poikaset ovat jo kuoriutuneet, mutta suurin osa emoista hautoo vielä muniaan.

– Poikasten kuoriuduttua yhdyskuntaan tulee muutama tuhat lintua lisää, Saikko arvioi.

Hänen mukaansa suurin osa poikasista etsii pesimäpaikkansa muualta kuin satamasta.

”Lokit ovat ongelma vain viikon”

Lintuharrastaja Pekka Saikon mukaan lokinpoikaset jättävät pesimäpaikkansa yleensä heinäkuun ensimmäisellä viikolla.

– Se hetki on kriittinen, kun poikaset lähtevät liikkeelle ja osa ui rantaan. Silloin emot puolustavat niitä aggressiivisesti. Tämä vaihe kestää heinäkuussa noin viikon.

Saikko on huomannut, että lokinpoikasten liikkeellelähtö ajoittuu kesän parhaaseen lomailuviikkoon, jolloin sataman kahvilat ovat täyteen kansoitettuja. Tämä on hänen mukaansa osasyyllinen siihen käsitykseen, että sataman lokkiongelma jatkuisi koko kesän.

– Yleensä aallonmurtaja tyhjenee jo heinäkuun toisella viikolla. Silloin poikaset lähtevät lentoon, ja niiden mukana koko paikka tyhjenee.

Pensaat ovat tarjonneet parempaa suojaa, ja ne ovat vaan parantaneet aallonmurtajaa lokeille sopivammaksi.

Pekka Saikko

Lokit kiittävät kaupunkia pensasistutuksista

Lahden kaupunki istutti muutama vuosi sitten aallonmurtajalle pensaita, jotta lokkien pesintä vaikeutuisi. Vaikutus on kuitenkin ollut päinvastainen kuin toivottiin.

– Pensaat ovat tarjonneet linnuille suojaa. Ne ovat vain parantaneet aallonmurtajaa lokeille sopivammaksi, Saikko sanoo.

Kaupunginpuutarhuri Hannu Neuvonen toteaa, että osa aallonmurtajan pensaista on villejä.

– Kyllä luontoäitikin on kantanut kortensa kekoon ja nuo suurimmat ovat luontaisesti kasvaneet. Aiemmin oli tapana poistaa kasvit, ettei järvinäköala kärsisi, mutta nyt emme enää niitä käy leikkaamassa, Neuvonen kertoo.

Ongelmaa paisutellaan

Lokit ovat jakaneet mielipiteet kahtia. Toisten mukaan lokit ovat valtava riesa, ja ne terrorisoivat sataman kahviloissa ulostamalla ja varastamalla ruokaa. Toinen leiri on tiukasti sitä mieltä, että lokeista ei ole harmia.

Pekka Saikon mukaan lokkiongelmasta on tehty liian iso numero. Hänen mukaansa Lahden lokit eivät ole oppineet liian röyhkeiksi, koska satamayrittäjät ovat olleet tilanteen tasalla alusta alkaen.

– Eihän täällä saa edes pommeja niskaan. Olen käynyt satamassa yli viisitoista vuotta viikoittain seuraamassa lokkeja. Olen saanut vain kerran paskasatsin niskaani.

Olen saanut vain kerran paskasatsin niskaani.

Pekka Saikko

Aallonmurtajan lokit eivät pyöri sataman puolella Saikon mukaan merkittävästi, koska niille ei ole ruokaa tarjolla.

– Ei satamassa pyöri norkoilevia lokkeja. Sataman kahvilat ovat hoitaneet homman niin hienosti. Pöydiltä korjataan syötävät heti, eikä lokeille jätetä mitään evästä.

Kaupungin vihertoimea lokit eivät työllistä.

– Lokkeja enemmän meille tulee valituksia puistoja ja uimarantoja ulosteillaan sotkevista hanhista. Niiden jälkien siivoamisessa on loppukesällä kova työ, kaupunginpuutarhuri Hannu Neuvonen paljastaa.

Lokkeja ei saa opettaa korvapuusteilla

Saikon mukaan lokit ovat viisaita lintuja, ja suuri yhdyskunta voisi muuttaa käyttäytymistään nopeastikin. Tästä syystä ruokaa ei saa vastaisuudessakaan jättää satamassa lintujen näkyville.

– Tilanne ei saa päästä siihen, että lokit oppivat hankkimaan ruokansa satamasta. Silloin peli on menetetty.