1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. politiikka

Professori: Nato-optio pelaa Suomea vastaan

Lappeenrannan yliopiston kauppatieteen professori Kalle Michelsen näkee, että Suomi ei hallitse itsenäistä turvallisuuspoliittista keskustelua, vaan päättäjät reagoivat usein vain meneillä olevaan tilanteeseen. Hänen mielestä vaalien alla käytävä Nato-keskustelu luo mielikuvan, että Suomi voi lunastaa Nato-optionsa milloin tahansa.

Lappeenrannan yliopiston kauppatieteen professori Kalle Michelsen
Kuuntele Lappeenrannan yliopiston kauppatieteen professori Kalle Michelsenin haastattelu kokonaisuudessaan kuvasta.

Vaalikeskusteluissa sitten heilutaan kahden puolen välissä ja vedotaan Nato-optioon.

Kalle Michelsen

Nato-keskustelu käy kuumana Suomessa Ukrainan tapahtumien ja eurovaalienkin vuoksi. Venäjä itse lyö vielä bensaa liekkeihin ilmatilaloukkauksineen.

Lappeenrannan yliopiston kauppatieteen professori Kalle Michelsen näkee Suomen Nato-option ongelmallisena, joka pitää muut maat varpaillaan siitä, mikä on Suomen päätös jäsenyyden suhteen.

– Suomalaiset katsovat, että optio on sellainen jonka voi lunastaa milloin tahansa kun on hyvä hetki ja Nato ottaa meidät vastaan. Suomi pitää yllä jännitettä ja jännitystä siitä, mikä se lopullinen päätös tulee olemaan.

Optio pelaa Michelsenin mielestä Suomea vastaan ja on haitallinen. Suomi ei hallitse hänen mielestä itsenäistä turvallisuuspoliittista keskustelua, vaan päättäjät reagoivat aina meneillä olevaan tilanteeseen. Päätös pitäisi tehdä Naton suhteen jompaankumpaan suuntaan ja sitten elää sen kanssa, hän painottaa.

– Meidän pitäisi päästä poliittisessa keskustelussa sellaiseen tilanteeseen, jossa me viemme sitä peliä eteenpäin, eikä peli vie meitä. Vaalikeskusteluissa sitten heilutaan kahden puolen välissä ja vedotaan Nato-optioon. Se optio on kuvitteellinen tilanne siitä, että me saisimme turvatakuut suurin piirtein yön aikana ja sehän ei pidä paikkaansa.

"Venäjä testailee puolustuskykyä"

Ukrainan kriisi paljasti Michelsenin mukaan Euroopan turvallisuuspolitiikan ongelmat.

– Kun varsinainen toimija on Nato ja vastassa on Venäjä, niin Eurooppa on tavallaan siinä sellaisena kolmantena pyöränä. Loppupeleissä Nato-päätökset tehdään Washingtonissa. Siinä joudutaan sellaiseen kummalliseen tilanteeseen, että mikä oikeastaan on se turvallisuuspoliittinen kuvio ja kuka siitä lopulta päättää.

Loppupeleissä Nato-päätökset tehdään Washingtonissa.

Kalle Michelsen

Ukrainan kriisi on osittain näyttänyt myös sen, että Venäjällä on ollut mahdollisuus testata Euroopan kykyä ja amerikkalaisten halua tehdä Euroopassa hyökkäystoimenpiteitä mahdollisten kriisien sattuessa.

– Puolustusministeri ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ovat koko ajan sanoneet, että Suomi pystyy puolustautumaan ja Suomella on vahva kansallinen puolustus. Tämä ärsyttää ja tekee Venäjällä halun kokeilla onko tämä totta vai tarua. Ilmatilaloukkaukset saattavat olla tätä. Venäjä on aikaisemmin tehnyt tätä, esimerkiksi viime pääsiäisen aikana tapahtunut harjoitus kohti Gotlantia, missä Ruotsi ei saanut edes hävittäjiä ilmaan.

Ei vaikutuksia taloudelle

Jos katsotaan miten Venäjä on toiminut muiden Nato-maiden kanssa, pientenkin naapurissa olevien Nato-maiden kanssa, niin ei siellä mitään ihmeellistä ole tapahtunut. Kyllä Venäjä osaa Nato-maiden kanssa toimia.

Kalle Michelsen

Michelsen ei näe Suomen mahdollisella Nato-jäsenyydellä juurikaan taloudellisia vaikutuksia Suomelle.

– Jos katsotaan miten Venäjä on toiminut muiden Nato-maiden kanssa, pientenkin naapurissa olevien Nato-maiden kanssa, niin ei siellä mitään ihmeellistä ole tapahtunut. Kyllä Venäjä osaa Nato-maiden kanssa toimia.

Michelsenin mielestä nykyinen epäselvä tilanne Venäjän ja Naton välissä vaikeuttaa enemmänkin taloutta, kuin itse jäsenyys.

– Kaikki tällainen ennakoimattomuus ja häilyvyys on tietysti taloudessa hankalaa. Talousinvestoijat haluavat tietää mitä tapahtuu tulevaisuudessa. He haluavat ennakoida niin paljon kuin maailmassa on mahdollista ennakoida.

Edes Venäjän mahdolliset taloudelliset vastatoimet, esimerkiksi erilaiset tuontipakotteet, eivät Michelseniä pelota. Kaupparajoitteita Venäjä on käyttänyt Suomea vastaan jo ilman Nato-jäsenyyttäkin.

– Vaikka Suomi ei ole edes uhitellut Nato-jäsenyydellä, niin kyllä Venäjä uhkasi puutulleilla ja melkein koko Etelä-Karjalan metsäteollisuus oli kriisissä. Että kyllä Venäjä kohdistaa näitä saman tyyppisiä uhkia tai uhkauksia. He kutsuvat niitä kansallisiksi strategioiksi, ihan samalla tavalla kuuluuko maa Natoon tai ei.