Kesänäyttelyiden klassikko Naivistit Iittalassa odottaa superkesää

Suomen suurin naivistisen taiteen näyttely Iittalassa tarjoaa historiansa runsaimman kattauksen puukoulun uumenissa. Kotimaan suosittu matkakohde on saanut jo ennätysmäärän bussivarauksia. Naivismi onkin Suomessa vahvassa nousussa.

kuvataide
Madridilaisen naivistitaitelijan Amalia Fernández de Córdoban työ Ohhmmm... jossa mies kelluu lummelampeessa ja ympärillä on virtahepoja.
Madridilaisen naivistitaitelijan Amalia Fernández de Córdoban työ Ohhmmm...Naivistit Iittalassa 2014 / Reijo Piispanen

Naivistit Iittalassa kesänäyttely on nimetty Elämän kaleidoskoopiksi, koska naivistiset taiteilijat katsovat elämää yllättävistä näkökulmista, myötätunto ja huumori läsnä. Säätiön toiminnanjohtaja Irene Wai Lwin Moe on satsannut tänä vuonna erityisesti lapsiperheisiin. Lapsille on muun muassa omia nurkkauksia.

– Olen vakaumuksellinen taidekasvattaja. Haen koko ajan yleisöystävällistä ja lapsiperheitä lähestyvää ripustusta, ja tänä vuonna olemme panostaneet poikkeuksellisen paljon lapsivieraisiin.

Naivistinen kesä on lähtenyt hyvin käyntiin, sillä ennakkoon bussivarauksia on jo enemmän kuin edelliskesänä yhteensä.

Espanjalaistaiteilijat kiinnostavat

Hän uskoo, että erikoisvieraat Espanjasta houkuttelevat tänä vuonna yleisöä. Laura Esteban Ferreiro, Amalia Fernandez de Córdoba ja Gracia Risueño ovat madridilaisia taiteilijoita.

– Heidän töitään on hauska vertailla suomalaisiin. Nostalgian kaipuu yhdistää kaikkia, mutta kun nämä kuvaavat 1910-20-luvun Madridia, niin suomalaiset 1950-luvun Suomea. Näissä vilahtavat torinäkymät, viinilasit ja ruusut. Värikkyys yhdistää kaikkia.

Ulkomaisten taiteilijoiden joukossa on myös yksi serbialainen ja virolainen naivisti. Kaikkiaan puukoulun uumeniin on sijoitettu 650 teosta, mikä on ennätysmäärä.

– Tämä Iittalan puukoulu sopeutuu hyvin naivisteihin, koska on pieniä saleja, joihin voi luoda omanlaisiaan tunnelmia. Täällä ei tule kuvaähkyä. Naivismi elää suurta suosiota Suomessa, vaikka kilpailu on kovaa. Töissä on taianomainen kosketus ihmisten sydämiin, toteaa Irene Wai Lwin Moe.

Kesäkuussa aukeaa myös Rakveressa Naivistit Iittalassa -näyttely, joka kiertää Virossa kolme vuotta.