Suku luopuu perinteisestä Ke-Le:n leipomosta

Kokkolan vanhimman leipomoyrityksen Luukkosen perustajasuku suunnittelee lopettavansa liiketoiminnan omalta osaltaan tämän vuoden aikana. Perheestä ei löydy jatkajaa 1950-luvun alusta kaupungissa toimineelle konditorialle.

Kuva: Ari Vihanta / Yle

Kokkolan vanhin leipomoyritys Ke-Le on ollut kiinteä osa kaupungin katukuvaa jo vuodesta 1952, jolloin se avasi ensimmäisen myymälä-konditorian. Leipomo oli perustettu vuotta aiemmin. Tänä päivänä yrityksellä on kaupungissa kaksi toimipistettä, toinen leipomon yhteydessä Torikadulla torin laidalla ja toinen kirjastoa vastapäätä Tehtaankadulla.

Kauppalehden mukaan yrityksellä oli toissavuonna henkilökuntaa 16,  ja liikevaihto toista miljoonaa euroa. Tiettävästi lopettamisen syyt eivät ole taloudellisia, vaan siinä, että jatkajaa ei löydy omasta perheestä.

Ke-Le kertoo nettisivuillaan erikoistuneensa käsinleivottuihin konditoriatuotteisiin ja vaalivansa vanhoja perinteitä niin valmistusmenetelmissä kuin resepteissäkin. Kermainen banaanileivos on jo vuosikymmeniä ollut Ke-Le:n suosituin leivos. Toinen kestosuosikki on vaniljamunkki.