Tappoiko salama kymmeniä tuhansia kaloja pirkanmaalaisessa järvessä?

Pirkanmaalaisen Tykölänjärven kalakuoleman havainnut lintuharrastaja Jorma Ahola epäilee, että maanantain ukkonen olisi syypää kalojen kuolemaan. Aholan mukaan järvessä ei ollut yhtään kalaa henkitoreissaan ja kuolleiden kalojen alla ui terveitä kaloja.

luonto
Kuolleita kaloja kelluu järvessä
Tilanne Tykölänjärvellä 21. toukokuuta. Pirkanmaan ELY-keskus

Lintuharrastaja Jorma Ahola oli tekemässä linnustoselvitystä filosofi, kalastaja Pentti Linkolan kanssa tiistaina Valkeakosken ja Pälkäneen rajalla sijaitsevalla Tykölänjärvellä. Kesken soutelun miehiä vastaan tuli ikävä näky.

– Soutelimme ja laskimme lintuja. Sitten näimme ensimmäisen kuolleen ahvenen ja ihmettelimme, mikä sen on tappanut, Ahola kertoo.

Kohta kalaa alkoi olla runsaasti kuolleena laskuojan suu-uomassa järven pohjoispäässä.

– Vesi ja rannat olivat täysin kalojen peitossa, Ahola sanoo.

Kymmeniä tuhansia kuolleita särkiä

Miehet arvioivat, että kuolleita kaloja oli kymmeniä tuhansia. Suurin osa niistä oli noin 20-senttisiä särkiä. Niiden seassa oli muutamia satoja pieniä lahnoja.

Kalakuoleman syytä ei tiedetä. Viranomaisten pikatestien mukaan järvessä on riittävästi happea. Vesinäytteiden tulokset saadaan myöhemmin.

Kuolleet kalat yritetään poistaa järvestä torstai-iltana, koska niistä leviää hajua lähiympäristöön.

Ensin mieleen tuli myrkkypäästö, sitten salama

Aholakin on kalakuoleman syytä tietysti pohtinut. Ensimmäinen ajatus oli, että voisiko se johtua myrkkypäästöstä.

– Siinä ei kuitenkaan ole peltomaata eikä teollisuutta lähellä, että olisi voinut kuvitella, että sinne olisi myrkkyä päässyt, Ahola sanoo.

Myöhemmin Aholalle tuli mieleen, että olisiko järveen iskenyt salama ja tappanut kalat kerralla. Edellisenä päivänä oli kova ukonilma.

– Siellä ei ollut yhtään kalaa, joka olisi ollut henkitoreissaan. Toisaalta kuolleiden kalojen alla ui kymmenittäin terveitä särkiä samoin kuin muualla järvessä, Ahola sanoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus