Rajusti nousseet vakuutusmaksut riepovat endurokuskeja

Enduromoottoripyöräilijöitä ovat tänä keväänä puhuttaneet tuntuvasti nousseet vakuutusmaksut. Laji on kasvattanut suosiotaan. Samalla vakuutusyhtiöt ovat nostaneet liikennevakuutusten hintoja.

urheilu
Enduroa.
Anna Huittinen / Yle

Enduromoottoripyöräilijät ovat huolissaan lajin tulevaisuudesta, sillä kallistuvat vakuutuskustannukset ajavat harrastajia ahtaalle.

Erityisesti Ifin toiminta ihmetyttää enduroväkeä. Tälle vuodelle hinta nousi muutamasta sadasta eurosta yli viiteentuhanteen. Myös OP-Pohjolassa on tulossa 50 prosentin korotus liikennevakuutukseen. Korotuksia perustellaan kasvaneilla vahingonkorvausmenoilla.

Orimattilan moottorikerhon puheenjohtaja Pekka Koskela on huolissaan lajin puolesta, jossa kalusto ja huolto on kallista ja sponsorit tiukassa.

– Jos kaikki yhtiöt nostavat hintoja, minkäs me voimme, mutta miten käy harrastuksen? Se on iso lovi jos pelkkä maastoliikennevakuutus maksaa 5 000 euroa vuodessa, silloin saatetaan lähteä ajelemaan ilman vakuutuksia.

Koskela uskoo, että vakuutusmaksujen kallistuminen karsii myös kilpailuista osallistujia.

Kohonneet kulut eivät kuitenkaaan näy innon hiipumisena ainakaan tulevana viikonloppuna Orimattilassa, jossa pidetään kansalliset endurokisat.

Tänä vuonna 49. kertaa järjestettävään Toukokuunajoon osallistuu lähes 300 kuskia, kun järjestäjät odottivat pariasataa.

- Oli mukava yllätys ja varsinkin kun kotimaan koko kärki on paikalla, iloitsee jo 70-luvulta tapahtuman järjestelyissä mukana ollut Pekka Koskela.