1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Koreat tulittivat toistensa aluksia kiistellyllä merirajalla

Pohjois-Korea ei tunnusta rajaa, joka piirrettiin Koreat erottaneen sodan jälkeen. Tänä keväänä rajan yli on tulitettu tavallista enemmän.

Etelä-Korean armeijan alukset partioivat huhtikuussa lähellä Pohjois-Korean merirajaa. Kuva: Yonhap / EPA

Pohjois-Korean tykistö on ampunut ainakin yhden laukauksen lähelle Etelä-Korean partioalusta maiden kiistellyllä merirajalla, ja Etelä-Korea on vastannut tulitukseen, kertoo eteläkorealainen sotilasviranomainen.

Nimettömänä pysyttelevän viranomaisen mukaan Yeonpyeongin saaren asukkaat määrättiin tulituksen takia pommisuojiin. Saari sijaitsee aivan merirajan tuntumassa.

Vuonna 2010 saarella kuoli neljä ihmistä Pohjois-Korean tykistön tulituksessa. Samana vuonna Etelä-Korean laivaston alus upposi rajan lähellä, mistä kansainvälinen yhteisö syytti Pohjois-Korean torpedoa.

Maaliskuussa tulitus yltyi sadoiksi laukauksiksi

Pohjois-Korea on kieltäytynyt tunnustamasta rajaa, jonka YK piirsi 1950-luvulla Koreat erottaneen sodan jälkeen. Pohjois-Korean alukset ovat ylittäneet rajan usein, ja viime vuosina myös tykistö on ampunut rajan yli tai sen pinnassa.

Ennen torstain tulitusta Pohjois-Korea oli uhannut tuhota Etelä-Korean sota-aluksia vastauksena aiemmin tällä viikolla sattuneeseen tapaukseen, jossa etelän partioalus oli ampunut varoituslaukauksia rajalinjan ylittänyttä pohjoisen alusta kohti. Pohjoisen mukaan alus oli alueella ainoastaan estämässä kiinalaisten kalastuslaivojen laitonta toimintaa.

Maaliskuussa rajalla kuultiin tavallista rajumpaa tulitusta, kun pohjoisen sotilasharjoituksissa ammutuista 500:sta tykistön laukauksesta sata osui rajan eteläpuolelle. Etelä vastasi 300 laukauksella.

Koreat ovat periaatteessa sodassa keskenään, sillä rauhansopimusta ei ole koskaan solmittu, vaan vuonna 1953 päättynyt sota lopetettiin tulitaukosopimuksella.