1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pohjois-Korean kansannousu mahdoton ajatus

Pohjois-Koreassa Kim Jong-unin hallinto kestää hyvinkin vielä vuosikymmenen, arvioi arvostettu eteläkorealainen professori Chung in-Moon. Hänen mielestään ulkomaiden asettamat pakotteet eivät saa Pohjois-Koreaa yhteistyöhaluiseksi, vaan kulissien takainen diplomatia olisi paras keino lähestyä eristäytyneen maan johtoa.

Toukokuun 19. päivä julkaistussa valokuvassa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on vierailulla sairaalassa, joka on erikoistunut Pohjois-Korean sotilaiden ja heidän perheidensä hoitoon. Kuva: KCNA / EPA

Pohjois-Korean hallinto on yksinvaltainen ja täysin käsittämättömästi toimiva, mutta maan demonisointi ei johda mihinkään ratkaisuun, arvioi Soulissa sijaitsevan Yonsei-yliopiston professori Chung in-Moon.

Hänen mielestään Yhdysvallat, Etelä-Korea, Japani ja monet muut maat odottavat Pohjois-Korean pikaista romahdusta, vaikka mielekkäämpää olisi pohtia, miten Pohjois-Koreaa voisi lähestyä.

Professori in-Moonin arvion mukaan Pohjois-Korean nykyjohtajan Kim Jong-unin hallinto ei kestä loputtomiin, mutta ainakin seuraavat 5–10 vuotta maan perustajan Kim il-Sungin pojanpoika hallitsee maata.

Kim Jong-unin hallinnon jatkumista pönkittää se perusasia, että Pohjois-Korean järjestelmä on perustunut koko sen olemassa olon ajan Kimin dynastiaan. Lisäksi pojanpoika-Kim on lujittanut valtaansa keräämällä ympärilleen uskollisen sisäpiirin armeijasta ja työväenpuolueesta.

Pohjois-Korean arabikevät mahdoton ajatus

Professori in-Moonin mielestä arabikevään kaltaista kansannousua ei mitenkään voisi tapahtua Pohjois-Koreassa. Syy on se, ettei Pohjois-Korea ole kansalaisyhteiskunta eikä maassa ole riippumatonta mediaa.

– Pohjois-Korea on pelon ja uhkailun valtakunta. Valtion propaganda on vahvempi kuin voisimme ikinä kuvitellakaan.

in-Moonin mukaan maassa on miljoona kännykkää, mutta niitä kontrolloidaan. Toki puhutaan, että Kiinan rajalta maahan salakuljetetaan muun muassa eteläkorealaisia saippuaoopperoita ja vähitellen tietämys ulkomaailmasta lisääntyy.

Talous avainasemassa

Köyhän maan talousvaikeudet ovat kuitenkin professori Chung in-Moonin mukaan herättäneet Kim Jong-unin. Kim on alkanut kiinnittää huomiota maan talousvaikeuksiin, ja in-Moon arvioi Kimin hyvin ymmärtävän, että jatkuva puute ja talouden kehittymättömyys voi maan sisältä käsin heikentää hänen asemaansa.

Kim on hallintonsa alusta alkaen vuodesta 2011 sallinut pienviljelijöiden myyvän neljänneksen sadostaan itse, loput 75% kuuluvat edelleen valtiolle. Viljelijätoiminta on saanut jatkua ja pikkuhiljaa kehittyä.

Kulissien takainen diplomatia paras keino

Professori Chung in-Moonin mielestä Pohjois-Koreaa on järkevintä lähestyä diplomatian kautta. Hän luetteloi neljä ohjetta: ensin hyvät suhteet yksityishenkilöihin, sitten lähestytään hallitusta; helpot asiat käsittelyyn ennen vaikeita pulmia; talousasioista kannattaa aloittaa ennen poliittisia tai sotilaallisia kiistoja, ja pohjoiskorealaisille pitäisi ensin antaa, vasta sitten heiltä voi jotain saada.

Professori in-Moon on vieraillut Pohjois-Koreassa useasti ja osallistunut molempiin Koreoiden väliseen huippukokoukseen vuosina 2000 ja 2007. Hän on kansainvälisesti tunnustettu Pohjois-Korean tuntija. Helsingin-vierailullaan hän puhui Helsingin Yliopistolla ja Ulkopoliittisessa instituutissa.