Vaatesuunnittelija Satu Maaranen: Kannattaa tehdä toisin kuin muut

Helsinkiläinen vaatesuunnittelija Satu Maaranen alkoi rakentaa uraansa määrätietoisesti jo opiskeluaikana ja voitti viime vuonna kansainvälisen muotikilpailun pääpalkinnon.

Kotimaa
Vaatesuunnittelija Satu Maaranen.
Satu Maarasen vuosi on ollut kiireinen. Torstaina hänen töitään oli esillä Designmuseossa.Anne Orjala / Yle

Vaatesuunnittelija Satu Maarasella, 29, on kiire. Vielä on silitettävä viimeiset asut ja opastettava mallit.

On torstai-ilta, ja tunnin päästä Maaranen esittelee Helsingin Designmuseossa pidettävässä muotitapahtumassa uutta mallistoaan ensimmäistä kertaa Suomessa. Tilaisuus on osa meneillään olevaa nelipäiväistä Pre Helsinki -muotitapahtumaa.

– Ei ehdi jännittää, hän naurahtaa.

Maaranen voitti vuosi sitten mallistollaan kansainvälisen ranskalaisen Hyèresin muotikilpailun pääpalkinnon. Sitä pidetään Euroopan merkittävimpänä nuorten suunnittelijoiden kisana.

Sen jälkeen puhelin alkoi piristä. Palkinnosta seurasi haastattelupyyntöjä, työtarjouksia ja yhteydenottoja, ja äskettäin ilmestyi naisten- ja lastenvaatteista koostuva Maarasen ja ranskalaismerkki Petit Bateaun yhteismallisto.

– Vuosi on ollut superkiireinen.

Maaranen kertoo nauttivansa työskentelystä freelancerina muille brändeille eikä oman merkin perustaminen ole nyt ajankohtaista.

– Haluan keskittyä nimenomaan suunnitteluun. Jos perustaisin oman firman ja vaatemerkin, aikaa menisi niin paljon kaikkeen muuhun, että luovuus kärsisi, hän pohtii.

Määrätietoisesti eteenpäin

Maaranen haaveili vaatesuunnittelijan ammatista jo nuorena, ja piirtäminen ja maalaaminen ovat aina kuuluneet hänen arkeensa.

Vaatesuunnittelija Satu Maaranen.
Maaranen kertoo saaneensa inspiraatiota uuteen mallistoonsa muun muassa Eremitaasin puisista parkettilattioista ja suomalaisesta käsityöperinteestä.Anne Orjala / Yle

– Päädyin kuitenkin opiskelemaan kuvataideopettajaksi. Ajattelin, että se on oikea ammatti ja varman päälle -valinta.

Ala ei kuitenkaan tuntunut omalta, ja hän vaihtoi muotiin.

Maailmalla puhutaan, että Helsinki on uusi Antwerpen eli uusi pieni muotikaupunki, jossa tapahtuu jotain uutta ja kiinnostavaa.

Suunnittelija alkoi rakentaa uraansa määrätietoisesti jo opiskeluaikoina. Hän teki uuden malliston jokaiseen kevätnäytökseen, osallistui kilpailuihin ja opiskeli sekä harjoitteli myös ulkomailla.

Vaatesuunnittelijan ammatista haaveilevien kannattaa olla Maarasen mukaan ahkeria ja oma-aloitteisia sekä seurata, mitä alalla ja maailmassa tapahtuu.

– Uskon, että resepti menestykseen on se, että uskoo itseensä ja tekee toisin kuin muut.

Hän huomauttaa, että asiakkaat ovat käytännössä ulkomailla, joten kansainvälisille markkinoille kannattaa suuntautua jo opiskeluaikana.

Maarasen mukaan Suomessa on hyviä nuoria suunnittelijoita ja myös koulutuksen taso vaatesuunnittelussa on noussut.

– Maailmalla puhutaan, että Helsinki on uusi Antwerpen eli uusi pieni muotikaupunki, jossa tapahtuu jotain uutta ja kiinnostavaa.

Muoti kertoo nykyhetkestä ja maailmasta

Maarasta kiehtoo muodissa se, että se on kiinni ajassa.

– Se kertoo nykyhetkestä ja maailmasta, mutta on myös edellä aikaansa. Muodissa on myös jotain elämää suurempaa elämyksellisyyttä.

Muodissa on myös jotain elämää suurempaa elämyksellisyyttä.

Itse hän hakee inspiraatiota vanhasta huippumuodista sekä luonnosta ja tekee mielellään veistoksellisia vaatteita, joissa on paljon värejä ja käsinmaalattuja printtejä.

– Joka malliston kohdalla pitäisi uudistua, ekäi saa jämähtää paikalleen. Tietysti pitää säilyttää oma punainen lanka, jotta tunnistettavuus ei katoa.

Maaranen rauhoittaakin pari päivää viikossa pelkkään suunnitteluun.

– Muut päivät viikossa saatan juosta siksakkia sovituksissa ja palavereissa tai tapaamassa ompelijaa ja kaavoittajaa.

Vaatesuunnittelija Satu Maaranen ja kaksi mallia.
Maaranen kertoo saaneensa inspiraatiota uuteen mallistoon muun muassa Eremitaasin puisista parkettilattioista ja suomalaisesta käsityöperinteestä.Anne Orjala / Yle

Illan tilaisuuden alkuun on aikaa enää kymmenen minuuttia, mutta suunnittelija vaikuttaa tyyneltä. Freelancerina on opittava sietämään epävarmuutta ja vaihtuvia tilanteita.

– Mutta se sopii minulle, ja vastapainoa taas on työn vapaus.