1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kantasolusiirre on tuntemattoman pelastus

Kantasolusiirto kuulostaa pelottavalta ja oudolta. Kuitenkin pienellä vaivalla voi pelastaa toisen hengen. Verestä tai luuytimestä kerätyt kantasolut ovat elintärkeitä esimerkiksi leukemiaa sairastaville. Kantasolurekisteriin liittyminen on helppoa, mutta vaatii sitoutumista. Viime hetkellä luovutuksen peruuttaminen voi olla kohtalokasta potilaalle. Siirre on lahja tuntemattomalta toiselle tuntemattomalle.

Terveys
Veripussi Pohjois-Karjalan veripalvelussa

Suomen Kantasolurekisteriin kuuluu tällä hetkellä noin 23 000 vapaaehtoista luovuttajaa. Vuosittain 20–40 suomalaista luovuttaa kantasoluja niitä tarvitseville.

– Niitä tarvitsevat potilaat, joiden oma kantasolutuotanto luuytimessä on häiriintynyt. Usein he ovat leukemiapotilaita tai sairastavat jotain muuta vakavaa verisairautta, kertoo Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun viestintäsuunnittelija Hille Nylander.

Uusia jäseniä Kantasolurekisteriin kaivataan jatkuvasti. Rekisteriin voi liittyä perusterve 18–40-vuotias henkilö. Suurin tarve on nuorista miehistä. Nylander muistuttaa, että rekisteriin liittyvän on oltava todella sitoutunut luovuttamaan.

– Tämä on tietysti vapaaehtoista, mutta jos ihan viime metreillä peruu ja potilasta on jo valmisteltu siirtoon, se on kohtalokasta potilaalle. Jos on valmis auttamaan tuntematonta potilasta, sitten voi liittyä.

Luovuttajalle ei aiheudu haittaa

Rekisteriin on helppo liittyä netissä, minkä jälkeen jäsenelle lähetetään sylkinäytetarvikepakkaus kotiin. Liittyjä antaa sylkinäytteen ja lähettää sen takaisin. Sitten tiedot viedään rekisteriin, ja luovuttaja on käytettävissä kun potilaalle etsitään sopivaa kantasolusiirrettä.

Luovuttajat valitaan potilaille kudostyypin mukaan. Luovutus voidaan toteuttaa kahdella tavalla.

Luovuttajan hemoglobiinitaso ei laske edes hetkellisesti.

Viestintäsuunnittelija Hille Nylander

– Yleisin on se, että solut kerätään verenkierrosta. Luovuttajalle annetaan muutamana päivänä ennen luovutusta kasvutekijäpistoksia, jotka vapauttavat kantasoluja verenkiertoon. Solujen keräys itsessään kestää 4-5 tuntia.

– Toinen tapa on kerätä kantasoluja luuytimestä. Se tehdään nukutuksessa ja kestää 1-2 tuntia. Luovuttaja pääsee seuraavana päivänä kotiin.

Sattuuko se?

– Luuytimestä luovuttanut saa viikon sairasloman, sillä pistoskohdat voivat aristaa. Mutta tavallisella särkylääkkeellä pärjää. Luovuttajan heglobiinitaso ei laske edes hetkellisesti, vakuuttaa Nylander.

Tuntemattomalta tuntemattomalle

Kantasolurekisterin toiminta on kansainvälistä. Luovuttaminen on täysin anonyymiä, mutta on mahdollista että suomalainen luovuttaa esimerkiksi ranskalaiselle ja toisin päin.

– Veripalvelulla on omat tähän tehtävään koulutetut kuriirit, jotka kuljettavat siirteitä luovuttajalta potilaalle.

Suurin osa kantasolurekisterin jäsenistä ei koskaan saa kutsua luovutukseen.

Tämä on tietysti vapaaehtoista, mutta jos ihan viime metreillä peruu ja potilasta on jo valmisteltu siirtoon, se on kohtalokasta potilaalle.

Hille Nylander

– 500 suomalaista on luovuttanut tähän mennessä reilun 20 vuoden aikana. Kuulumme kansainväliseen rekisteriin, jossa on käytettävissä yhteensä yli 20 miljoonan vapaaehtoisen kudostyyppitiedot. Lähestulkoon kaikille potilaille kuitenkin löytyy sopiva siirre rekisterin kautta.

Kutsu voi käydä koska tahansa

Vaikka jäseniä löytyy maailmalta paljon, Nylander peräänkuuluttaa suomalaisia liittymään rekisteriin.

– Tarvitaan myös suomalaisia, joilla on suomalaista kudostyyppiä.

Jos liityt rekisteriin, voit mahdollisesti auttaa potilasta nyt tai vuosien kuluttua.

– Puhelu voi tulla 10 tai 20 vuodenkin kuluttua. Rekisterin jäsenenä voi olla siihen saakka kunnes täyttää 56 vuotta.