Pysyykö Fennovoima suomalaisenemmistön käsissä? – "Kuka tahansa voi myydä osakkeitaan"

Venäläisen enemmistöosuuden syntyminen ydinvoimayhtiössä on estetty sopimuksilla.

Kotimaa
Fennovoiman logo yhtiön ovessa.
Yle

Suomalaistaustainen SF Voimaosakeyhtiö etsii jatkuvasti uusia osakkaita rahoittamaan ydinvoimayhtiö Fennovoiman Pyhäjoelle suunnittelemaa ydinvoimalaitosta. Tällä hetkellä SF Voimaosakeyhtiö omistaa Fennovoimasta 66 prosenttia. Loput Fennovoimasta omistaa venäläisen energiajätti Rosatomin suomalainen tytäryhtiö RAOS Voima Oy.

SF Voimaosakeyhtiön suurena haasteena on, miten se pystyisi pitämään omistuksensa 66 prosentissa Fennovoimasta. Fennovoiman ydinvoimayksikön on määrä valmistua vuonna 2024 (siirryt toiseen palveluun) Pyhäjoelle.

– Kun katsomme vuoden 2024 loppuun saakka ja sinne asti tehtävistä omarahoitusosuuden sitoumuksista, niin me olemme yhä karvan verran yli 50 prosenttia. Se on niin sanottua vapaata tilaa, mihin olemme hakemassa uusia omistajia. Sitä on siis noin 16 prosenttiyksikön verran, SF Voimaosakeyhtiön toimitusjohtaja Pekka Ottavainen sanoo.

Ottavainen sanoo, että ensi syksyn aikana ja viimeistään vuoden loppuun mennessä SF Voimaosakeyhtiö aikoo varmistaa, että yhtiö pystyy pitämään 66 prosentin omistusosuuden. SF Voimayhtiö pystyy pitämään näillä näkymin vain 50,2 prosenttia.

– Kesän lopulla meidän on esitettävä periaatepäätöksen täydentämisprosessinkin kannalta riittävä Voimaosakeyhtiön omistus ja sen myötä toteuttaa nämä ratkaisut vuoden loppuun mennessä.

Omistus voi valua ulkomaille, mutta ei Venäjälle

Ottavainen myöntää, että suomalaisten enemmistöomistus Fennovoimasta voi valua ulkomaiseen omistukseen, mutta helppoa se ei ole.

– Se pitää paikkansa, että kuka tahansa omistajista voi myydä osakkeitaan. Se vaatisi kuitenkin muiden osakkaiden hyväksynnän. Esimerkiksi jos joku suomalaisista sähköyhtiöistä haluaisi myydä osuutensa jollekin toiselle toimijalle tai sitten ihan uudelle taholle, niin se on aina mahdollista.

Ottavainen muistuttaa, että yksittäinen toimija voimayhtiössä ei voi tehdä niin, että enemmistöosuus siirtyisi SF Voimayhtiöltä pois. Se vaatii muiden osakkaiden hyväksynnän. Ottavainen painottaa, että SF Voimaosakeyhtiön osakkeen omistaja (siirryt toiseen palveluun)t ovat nimenomaan halunneet estää tällaisen tilanteen syntymisen. Myös venäläisen enemmistöosuuden syntyminen on estetty sopimuksin.

– Meillä on osakassopimus RAOS Voiman kanssa. Sen mukaan venäläinen osapuoli ei voi eikä saa omistaa Fennovoiman osakkeista enemmistöä. Se on sopimuksella kiellettyä. Myöskään välillinen omistaminen ei ole mahdollista.

Ottavainen muistuttaa, että elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on vaatinut suomalaisomistuksen selvää enemmistöosuutta tulevaisuudessa.

– RAOS Voima on ilmaissut, että he ottaisivat sen osuuden, mitä me emme kykenisi pitämään eli tällä hetkellä 49,8 prosenttia koko Fennovoimasta. Se on meidän kannaltamme mahdoton tilanne, koska työ- ja elinkeinoministeriöstä on todettu, että suomalaisilla pitää olla selkeä omistus Fennovoimasta.

– Fennovoimalta ei puutu tällä hetkellä hankkeesta omaa rahoitusosuutta, mutta se painottuisi liikaa venäläiseen RAOS Voimaan. Se meidän pitää välttää.