1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Metsähallitusuudistus uusiin puihin

Hallituspuolueet joutuvat pohtimaan Metsähallitusuudistusta vielä uudelleen. SDP:n eduskuntaryhmä on tyrmännyt pyrkimykset siirtää valtion metsätalouden hoito osakeyhtiölle.

Kotimaan uutiset

SDP:n eduskuntaryhmä päätti torstaina, että se ei hyväksy Metsähallituksen metsäosaston yhtiöittämistä eikä anna ministereilleen valtuuksia hyväksyä tällaista ratkaisua. SDP:n eduskuntaryhmä haluaa, että uudistus valmistellaan siten, että metsätaloutta hoitaa jatkossa valtion erityisliikelaitos eikä kaavailtu osakeyhtiö.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hallituspuolueet joutuvat vielä hakemaan yhteistä näkemystä asiasta, muotoilee kokoomuksen Janne Sankelo. Kokoomus on ollut vahvasti yhtiömallin takana ja maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) on jo lähettänyt Metsähallituslain laajalle lausuntokierrokselle tältä pohjalta.

SDP:n eduskuntaryhmä haluaa, että uudistuksessa metsätalouden hoito annetaan erityisliikelaitoksen hoidettavaksi. Eduskuntaryhmän mielestä tämä on mahdollista, mikäli erityisliikelaitoksen konkurssisuoja eikä sitä suosita verotuksessa.

Yhtiömallin täystyrmäys SDP:n eduskuntaryhmässä merkinnee sitä, että eduskunta ei pääse käsittelemään uudistusta suunniitellusti heti syysistuntokauden alussa. Kokoomuksen Janne Sankelo sanoo, että aikataulu on haasteellinen. Metsähallituksen uuden toimintamallin on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

SDP:n lisäksi yhtiömalli on herättänyt epäilyä ja vastustusta eduskunnassa erityisesti oppositiopuolueissa.

Lue seuraavaksi