1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Balkanin tulva-alueilla löyhkää mutavesi, jälleenrakennuksen kulut valtavat

Bosnian, Serbian ja Kroatian pahimmat tulvat yli sataan vuoteen näkyvät pitkään maiden taloudessa. Ennen jälleenrakennusta alueen on kuitenkin selvittävä akuutista kriisistä, jossa monilta tulvaevakoilta puuttuu jopa vaatteita, asunnosta puhumattakaan.

Ulkomaat
Mutaan hautautunut piha ja talo.
Tulva sai aikaa pahaa jälkeä muun muassa Krupanjin kylässä. Andrej Isakovic / AFP / Lehtikuva

Balkanilla hitaasti vetäytyvien tulvavesien alta on paljastumassa tuhojen laajuus. Ensimmäiset Bosnian, Kroatian ja Serbian 150 000 tulvaevakosta ovat saaneet luvan palata kotiin. Siellä heitä odottaa valtava siivousurakka, ja monilta koti on tuhoutunut kokonaan.

Tulvassa on kuollut ainakin 51 ihmistä. Veden ja maanvyörymien koettelemilta maatiloilta pelätään löytyvät lisää kuolonuhreja.

Suuria alueita peittää likaisenruskea mutavelli, sähköt ovat monin paikoin poikki, ja liikkuminen on vaikeaa teiden ja siltojen tuhoutumisen vuoksi. 30 asteeseen nousseessa helteessä lemu on järkyttävä, kertovat palaajat.

Maatiloille levitetään hyönteismyrkkyä, jotta tulvassa hukkuneiden eläinten ruhoissa sikiävät hyönteiset eivät pääsisi levittämään tartuntatauteja.

Kaikelle avulle on tarvetta

Viime viikon rankkasateista alkaneet tulvat ovat vaikuttaneet 1,6 miljoonan ihmisen elämään. Vähimmällä pääsi Kroatia, mutta sielläkin noin kaksi tuhatta taloa ja kaksi sataa maatilaa on tuhoutunut.

Suurimmat vahingot kärsi Bosnia. Siellä vaara vaanii edelleen myös niiden 1990-luvun sodasta maastoon jääneiden jopa 120 000 maamiinan muodossa, jotka ovat voineet lähteä liikkeelle tulvien takia.

Bosnian serbiparlamentin puhemiehen Igor Radojicicin mukaan evakot tarvitsevat ensi vaiheessa kaikkea mahdollista kansainvälistä apua, vaatteista alkaen.

EU pohtii apupakettiaan

Bosnian viranomaiset ovat arvioineet, että tuhojen korjaamisesta koituu yli miljardin euron kulut. Vastaavan luvun omassa maassaan on esittänyt Serbian pääministeri Aleksandar Vucic.

Tuhot heijastuvat myös talouskasvun pienenemisenä, kun maatalous- ja teollisuustuotanto vähenee, Vucic sanoi tavatessaan Maailmanpankin ja muiden kansainvälisten rahoittajien edustajia Belgradissa torstaina. Bosnian kauppakamari ennakoi talouden notkahdukseksi jopa 30 prosenttia.

EU:n kanssa jäsenyydestä neuvotteleva Serbia on katastrofitilanteessa oikeutettu EU:n solidaarisuusrahaston tukeen, tässä tapauksessa vähintään 240 miljoonaan euroon. Bosnialla vastaavaa oikeutta ei ole, mutta EU:n komissio kertoo ryhtyneensä kiireellisesti tutkimaan, millainen apupaketti maalle voitaisiin antaa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi