Yhdysvaltain hurrikaanikaudesta ennakoidaan maltillista

Tyyntämerta lämmittää El Niño -ilmiö, ja Atlantin pintavedet ovat suhteellisen viileitä, joten myrskyjäkin on tavallista vähemmän, meteorologit ennustavat.

Ulkomaat
Hirmumyrkyn riepottelema kylä.
Hirmumyrsky Sandy jälkiä Yhdysvaltojen itärannikolla lokakuussa 2012.Ramin Talaie / EPA

Yhdysvaltain ilmatieteilijät ennustavat kesän ja syksyn hurrikaanikaudesta tavallista rauhallisempaa. Puolivuotinen kausi alkaa virallisesti kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Yhdysvaltoihin ennustetaan iskevän kahdeksasta kolmeentoista trooppista myrskyä, jotka ovat kyllin voimakkaita saadakseen nimen. Myrskyistä vain kolmesta kuuteen yltynee hurrikaaniksi ja kaksi tai kolme suurmyrskyksi, meteorologit arvioivat.

Syynä maltilliseen ennusteeseen ovat Tyynenmeren El Niño -ilmiö, joka lämmittää merta, ja Atlantin pintavesien viime vuosia matalampi lämpötila.

Viime vuonna meteorologit povasivat pieleen arvioidessaan, että hurrikaanikaudesta tulisi tavallista pahempi. Nimettyjä myrskyjä oli lopulta 13 ja kakkoskategorian hurrikaaneja kaksi, Umberto ja Ingrid. Ykköskategorian hurrikaaneja ei ollut lainkaan.

Viranomaiset ovat luvanneet kansalaisille karttauutuuden, jonka avulla nämä voivat varautua myrskyihin. Resoluutioltaan tarkat kartat on määrä ottaa käyttöön tällä myrskykaudella.

Atlantin hurrikaanikauden voimakkuus vaihtelee 25–40 vuoden jaksoissa. 20 viime vuoden aikana kausissa on ollut keskimäärin 15 nimettyä trooppista myrskyä, kahdeksan hurrikaania ja neljä suurmyrskyä.

Trooppisen myrskyn kovimmat tuulet puhaltavat vähintään 17,5 metriä sekunnissa, hurrikaanin 33 m/s ja suurmyrskyn 49,1 m/s.

Lähteet: AP