Haavisto: Koskenkorvaa ei voida tehdä muualla kuin Suomessa

Omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr.) lupaa, että Altiaa ei myydä millekään seikkailijalle.

politiikka
Koskenkorvakori.
Altia on yksi Vaken salkussa oleva yhtiö.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haavisto (vihr.) rauhoitteli Altian myynnistä huolestuneita kansanedustajia torstaina. Haavisto sanoi, että valtionyhtiöitä ei myydä torikaupalla. Haaviston mielestä Altian tunnetuimpien tuotteiden Koskenkorvan ja Finlandia-vodkan tuotantoa ei voida siirtää pois Suomesta.

– Jos ajatellaan näitä tunnetuimpia tuotemerkkejä, Finlandia-vodkaa, jonka valmistuksesta Altialla on pitkä sopimus ja sitten Koskenkorvan tunnettua tuotetta, niin ei näitä voi missään muualla kuin Suomessa tehdä. Eivät ne ole enää samoja tuotteita, sanoi Haavisto eduskunnan suullisella kyselytunnilla.

Haavisto sanoi, että maailmalta kyllä löytyy etanolia joka luukusta.

– Mutta ei löydy tällä tavalla tehtynä ja tällä tavalla laadukkaita tuotteita, joita suomalaisilla tehtailla Koskenkorvan tehtaalla, Rajamäen tehtaalla voidaan tehdä. Sehän on tämän yhtiön koko arvo niissä tuotteissa ja siinä osaamisessa, joka on kehittynyt.

Haaviston mielestä se, joka haluaa sijoittaa Altiaan, ymmärtää näiden tuotteiden arvon.

– Eikä valtio myy millekään seikkailijoille näitä tällaisia yhtiöitä vaan katsoo, mitkä ovat sitten ostajan suunnitelmat ja haluaisi löytää sellaisia ostajia, jotka haluavat kehittää ja luoda lisää työpaikkoja ja osaavat markkinoida näitä tuotteita myös maailmalla.

Haavisto vakuutti, että tarkoitus ei ole luopua mistään yhtiön tuotannosta. Koskenkorvan tehtailla on suuri merkitys suomalaisille ohran tuottajille ja Koskenkorvan tehdas ja Rajamäen tuotantolaitos ovat tärkeitä.

– Ministerille sanoisin, että kyllä sitä länsisuomalaisen kaupungin nimistä sinappiakin tehdään tällä hetkellä ilmeisesti Ruotsissa, kommentoi kansanedustaja Kaj Turunen (ps.) ministerin puheita.

Hallitus hakee lisäbudjetissa eduskunnalta valtuuksia luopua valtion omistuksesta Altiassa.